Under sommaren odlade vi två olika sorter honungsmelon i för året nybyggda växthus. Favoritsorten för oss heter Emir F1 och idag var det dags att äta upp den sista. De har utan problem legat i rumstemperatur sedan skörden i september. Och ni kan bara gissa hur god den är, det lär blir fler plantor melon som kommer trängas med mycket annat gott i växthuset.

Nyårslöfte

Vårt bastuvagnsprojekt har helt klart varit ett långtidsprojekt men nu börjar det röra på sig. Projektet började för X (?) antal år sedan då vi sågade virket till vagnen på en solosåg. Detta har nu torkat, torkat och torkat ännu mer. Men det senaste sex månaderna har underredet till vagnen gjorts fin och i dagarna före nyår restes stommen till vagnen. Så nu är det bara resten klar men nyårslöftet är att vagnen ska bli klar under 2020. Så välkomna på nyårsbad 2021.

Den rundade formen på taket mäts ut.

Då var alla potatisar upptagna efter några månader under jord. I år odlade vi sex sorter som vi odlat tidigare. Solist, cerisa och Luröpotatis är nog favoriterna för oss. Nu är det tvättade och ligger i backar i matkällaren. De räcker till oss och lite till tills nästa skörd så vi kan utan problem dela med oss till släkt och vänner. Sättpotatis har vi också tagit undan så nästa års utsäde är säkrad.

Bra att vara fler när potatisen ska upp.

Tomater

I år har vi odlat tomater i större skala och häromdagen togs de sista frilandstomaterna in före frosten kom. De har levererat bra och de som vi inte har hunnit äta upp har vi en gång i veckan konserverat på burk för vintern. Detta eftersom frysarna mer eller mindre är fulla. I sista batchen blev även lite gröna tomater iblandande tillsammans med vitlök, chili, salt och olivolja. Tidigare har även brytböna, squash och lök blandats i. Fyll rena glasburkar och sätt på locket lite, ställ i ugnen på 120 grader tills det börjar bubbla och sedan skruvar du på locket ordentligt och låter svalna. Nu står det i matkällaren och väntar på att bli bas i pastasås, gryta, lasagne eller annat gott!

Tomater i alla dess färger.

Från och med nu är det slut med att köpa örtsalt, det är ju superenkelt att göra själv. Du går en sväng i trädgården och skördar, oregano, timjan, basilika, lök av olika slag, libbsticka, vitlök, blast av rotselleri och pepparrot m.m. Detta mixar du ordentligt och sedan lägger du i lika mycket salt i vikt och mixar lite till. Därefter lägger du ut röran på en plåt med bakplåtspapper och torkar på låg värme i solen eller i ugnen. Rör om då och då. När saltet torkat, vilket kan ta ett par dagar, mixar du det en gång till och det blir till ett finmalt pulver. Klart!
På samma sätt kan du även göra buljong, men då la jag i lite mer rotfrukter såsom, morot, palsternacka och rotselleri samt mycket mindre salt.

Örtsalt och buljong torkas i ugnen.

Varje år är det några grönsaker som trivs extra bra och växer till sig. Samtidigt brukar det vara annat som man inte har lika tur med. I år är det inte morötternas och palsternackornas år. Desto bättre växter broccolin även om det var många som gick åt i våras genom att de spanska skogssniglarna kalasade på mycket av kålen. Men de broccolin som kom upp är stora och härliga. Första skörden är nu klar och nu väntar skörd nummer två med många och små huvuden på samma plantor. Så mer broccoli får vi absolut odla nästa år.

I år fick vi stora fina broccoli.

De sattes sent i höstas, några veckor före vintern slog till och idag var det dags för skörd. En av sorterna var Messidrome och den andra sorten som vi odlat i många år, vet vi inte namnet på. Runt 100 vitlökar skördades, de 15-20 största kommer sparas som utsäde och sättas igen strax före tjälen kommer. Resten borde räcka till oss tills nästa års vitlök ska skördas. Kanske kan vi ge bort lite också.

Nyskördad vitlök som ska torkas.

Nu börjar trädgården leverera på allvar. Våra 80-talet jordgubbsplantor från 2016, 2017 och 2018 ger oss just nu skörd varje dag. Det vi inte hinner äta upp åker ner i frysen och kommer bli kräm, sylt, saft och kanske även paj. Ett 10-tal liter jordgubbar ligger redan i frysen och mer lär det bli. De röda vinbären är också skördade och ligger i frysen och snart är det dags att skörda svarta och vita vinbär, krusbär, hallon och blåbär. De egengjorda pinnglassar på jordgubbar till de små verkar också gå hem. Jag tor vi får göra en ny sats idag igen och snart kan vi prova med andra bär också.

Gårdagens skörd av jordgubbar.

Äntligen är tomaterna på gång. De första puttekulorna är formade på de tidiga tomatsorterna. Förra året odlade vi tre tomatplantor i tre olika sorter, men i år har vi utökat till ett tjugotal frilandstomater och 14 stycken i glashuset. Det är ett 20-tal olika sorter, från vinbärstomater, körsbärstomater till bifftomater och lagringstomater i olika färger och former. I glashuset styrs droppbevattningen med en timer som automatiskt sätts på 2 x 30 minuter dagligen. Plantorna odlar vi i hinkar med gödsel som vi bytt oss till från en lokal ekologiskt bonde, detta varvar vi med bokashikompost. Och det växer så det knakar så snart är både tomatsalladerna och vinterns tomatgrytor räddade.

Tomatplantorna växer snabbt med bokashikompost.

Att lägga in enligt 123 receptet är busenkelt. Man tar 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Ofta hettar man upp vätskan och låter den svalna. Sedan häller man över det man vill lägga in. Vanligt är rödlök eller någon annan grönsak. Men senast provande jag med gräslöksblomknoppar som man vanligtvis inte använder till något. Speciellt bra är det eftersom man inte vill att gräslöken ska gå i blom eftersom den då tappar sitt växande. Detta blir en perfekt och vacker gåbortpresent.

Picklade gräslöksknoppar.