Tredje gången gillt, i år fick vi skörda de första kronärtskockorna. Vi har provat två år tidigare med en annan sort men i år provade vi på en ny; Italian Green Globe, och då gick det vägen. Alltid roligt att lyckas till slut. Även aubergine ger mycket mer i växthuset än tidigare, vilket är en favorit i köket.

Härliga kronärtskockor.

I senaste numret av tidningen Åter skriver jag om hur man tar egen lera och på ett enkelt sätt bränner sin egen lergodskeramik. Köp gärna tidningen digitalt eller i pappersform för att lära dig mer om hur jag gör. Tryck bara på länken ovan och köp nummer 2/2021.

Skyltar med namn på örter och kryddor som är redo att brännas.

En krake är ett förråd med tak som går ner till marken. Man tog de material som fanns att tillgå och byggnadstypen är vanlig på södra sidan av Vänern. Där finns det gott om vass så ofta byggdes de med det materialet. Jag fick möjlighet att vara med och renovera ett vasstak förra veckan på Spårön. Ett intressant byggnadssätt som gett mersmak.

En krake har fått ett nytt vasstak.

I år odlar vi ett par nya sorter av lagringstomater som är extra bra att göra soltorkade tomater av. Favoritsorten är Principe borghese som är en vintertomat eftersom den går att lagra långt in på vintern och lite till men vi soltorkar våra. Idag är det tredje batchen som görs, de tidigare har vi torkat i växthuset men nu börjar det blir svalare så de får torkas i ugn på låg värme. När de är klara läggs de i olja, vitlök och örter och äts snart upp eftersom de är så goda.

Efter att fröna tagit bort torkas de i ugnen på låg värme.

Igår var det dags för nästa studiebesök i trädgården för i år. Denna gång var det Säfflebygdens Trädgårdssällskap som kom på besök. Gruppen delades upp i två grupper och guidades runt bland odlingarna. Vi berättade hur vi anlade trädgården, grönsakerna vi odlar, gödning, bevattning och årets snigelinvasion m.m. Drygt 30 personer kom och besökte vår trädgård denna soliga sommardag.

Studiebesök i köksträdgården.

Vi har fått tillökning på gården. Någon dag före midsommar började det pipa och krafsa i äggen. Efter ett par dagar var totalt 20? små dunbollar ute. Vi hade köpt 20 ägg i en mängd olika färger från en person med blandrashöns och från grannen hade vi fått några också. Idag på morgonen, en knapp vecka efter födsel, tyckte hönorna det var dags för första utevistelsen för kycklingarna. Lite väl tidigt tyckte vi men det gick bra. Hönorna var väl trötta på vara inne.

Hur många kan ni räkna till?

Idag hade vi vårt första studiebesök för i år. Det var Brålanda trädgårdsförening som var på besök i vår trädgård för att inspireras av våra odlingar. Eftersom maj var kall blev det sen sådd så därför hade inte så mycket växt till sig. Men perennerna var det full fart på iallafall och i växthuset börjar tomaterna, auberginen och malabarspenaten bli skördeklar. Det är något speciellt med första skörden.

Ett 20-tal besökare i trädgården.

Nu börjar årets skörd av sparris smakas. Vi har satt en svart hink över sparrisstånd för att påskynda växandet. På så sätt blir det varmare under och samtidigt får sparrisen ingen ljus vilket gör att de blir vita. Alltså ännu mer mjällare och godare. Häromdagen blev det en första testning och de smakade som ni kan gissa, supernice. Vi har även satt fler frön som ska bli mer sparrisplantor men de kommer vi först få provsmaka om tre till fyra år när de växt till sig.

Vit sparris.

Vårt bastuvagnsbygge fortskrider och i helgen började vi bl.a. spika vankantad ytterpanel. Stommen har rests vid tidigare arbetspass och mestadels av taket är också påspikat. Det blir ett fönster på var gavel och ett större på andra väggen som inte syns på fotot. En litet omklädningsrum kommer det också finnas där man kan hänga av sig kläder och handdukar. Fortsätter vi i samma takt hoppas vi det blir premiärbastu inklusive bad till nyår.

Försådd

Vårkänslorna är redan igång, iallafall inomhus. Här började vi förså redan i slutet av förra året med kronärtskocka, aubergine, purjolök phydslis etc. som behöver lång tid på sig. Chili och prprika såddes under januari. Idag var det dags för tomaterna. Ett 40-tal frön såddes av en mängd olika sorter. Runt 15 ska få plats i växthuset och resten är sorter som kan växa på friland. Favoritsorterna odlar vi igen, men även lite nya sorter blir det, bl.a. två nya sorter vintertomater som vi tänkte soltorka.

Tomatfröna är nu under jord.