Tidningsartikel

Tidningsartikel

Häromveckan blev föreningen intervjuat för ett reportage i Länstidningen Värmlandsbygden. Artikeln hade tyngdpunkt på odling och vår frökedja som varit ute på en tur runt halva Sverige där många fröer har bytt ägare. Ett enkelt sätt att byta bort fröer som man har mycket av och få nya sorter så man kan prova. Tidningen kom ut fredagen den 22 februari och finns att köpa på vissa affärer runt om i Värmland. Tryck på fotot om du vill förstora bilden och läsa artikeln.

En rödkål som fått nya blad.

En rödkål som fått nya blad.

När du knaprat i dig blad för blad på din rödkål och bara stammen är kvar, tänker du, dags att slänga. Men varför då, varför inte ge den en sista chans. Sätt istället ner stammen i en kruka med jord och vänta lite. Ofta kommer det nya skott som kan ge extra tillskott av grönt, speciellt tacksamt såhär års när det inte finns så mycket annat grönt att tillgå från trädgården. Det går naturligtvis även att sätta bitar av stammen från t.ex. vitkål, spetskål och efter ett par veckor har förhoppningsvis nya blad bildats.  Prova, du har inget att förlora!

Förodling är igång.

Förodlingen är igång.

Eller jag, det känns som våren är på gång när man börjar förodla inne. Nu i januari kan man börja med de grönsaker som behöver lång odlingsperiod på sig för att bli klara. Det gäller t.ex. purjolök som  jag bredsått 150-200 stycken. Aubergine, kronärtskocka behöver också lång tid på sig för att bli klara. Chili sådde jag tio olika sorter, paprika fem olika sorter, smultron till minstingen i huset försådde jag också, han är galen i bär och älskar springa ut i trädgårdslandet och palla bär.

Ska även prova bulbiller (minilökar från blomman) av vitlök av sorten Rysk 4, får se hur det går. Nu står de i flesta fröna så varmt som möjligt, nära vedspisen, och när de har tittat upp förflyttas de till ett svalare rum med växtbelysning. I februari är det dags för gul och röd lök, tomater m.m.

De fröer vi fick tillbaka från frökedjan.

De fröer vi fick tillbaka från frökedjan.

Idag kom vår första frökedja tillbaka med egenodlade frön till ätbara växter och grönsaker. Den har varit på en resa i Sverige med tio stopp i bl.a. Huddinge, Trollhättan och Ullared. Det finns flera olika sätt att hitta en frökedja men ett sätt är att gå med i gruppen frörebellerna på facebook. Där lägger personer ut ”annonser” med olika regler som man bör läsa igenom före man skriver att man vill vara med. Kedjestartaren gör i ordning ett kuvert med frön och en lista på personer som vill vara med i kedjan. Sedan skickas den iväg och första personen på listan som tar de fröer som är intressanta för hen och lägger tillbaka minst lika många fröpåsar. När hen är klar skickas den iväg till nästa person på listan o.s.v. Efter ett visst antal stopp kommer den tillbaka till kedjestartaren och cirkeln är sluten. Man kan alltså vara kedjestartare vilket medför en del merarbete med att få till en lista med adresser m.m eller så kan man bara vara med i kedjan, valet är  ditt. Det är inte heller ovanligt att det finns extra regler om att man inte får lägga i för många påsar av en viss frösort, man kan om man vill ge bonuspåsar till kedjestartaren eller vilken typ av frön som får bytas. Har ni inte har provat att vara med i en frökedja då tycker vi du borde prova!

Napenfröpumpa på torkning.

Nakenfröpumpakärnor på torkning.

Att inte behöva åka till affären för att handla vissa produkter känns lyxigt. Vi är långt ifrån självförsörjande på mat men vissa produkter slipper vi köpa. Målet är att det ska bli mer grönsaker med mera som odlas . Produkter som vi inte tror behövs köpa framöver är, pumpa, rabarber, jordärtskockor, gul lök, purjolök, brytbönor, kokbönor, grönkål, mangold, morötter och andra rotfrukter. Idag var det dags att öppna en av nakenfröpumporna som legat på mognad inomhus. Fröna torkas och används till bl.a garnering av bröd och muslin. Det ska vi odla mer av nästa år, lyxigt värre!

Sparriskörden steks först   med  vitlök.

Sparriskörden steks först med vitlök.

För några dagar sedan såg jag att små skott började sticka upp jorden och idag hade de växt till sig så jag skördade. Sparris i mitten av november är första gången för min del och det känns rätt konstigt. Men den varma hösten har gjort att de tror att det är vår. Kul att kunna skörda nu, dock inte säkert att de klarar vintern och har energi att producera nästa år.
Jag stekte de med vitlök och toppade dem på den vegetariska lasagnen med grönt från trädgården för mangolden och purjolöken fortsätter att producera utan avbrott.

Lite av årets skörd.

Lite av årets skörd.

Rotfrukterna är räddade!, de har bärgats före dess att de första vinterdagarna kom. I år har vi odlat en hel del, sommarmorötterna är nästan slut, kålrabbin, svartroten och kålroten likaså. Däremot är jordkällaren full med vintermorot, palsternacka, rotselleri, rödbetor och diverse kål. Vitkål, rödkål och spetskål ligger nu inplastade och väntar på oss. Grönkål, purpurkål, svartkål, frizzkål och brysselkål står dock var i trädgårdslandet, de kommer klara sig några månader till.  De sista morötterna och sättpotatisen togs upp idag. Så nu finns det minst 50 kg morötter att knapra på tills nästa gäng är klara att skörda. Närmare 400 potatisar av våra favoritsorter är också tagna ur jord, detta hoppas vi ska räcka för självhushåll för nästa säsong. Så nu är det bara att fortsätta njuta av vad trädgården har gett oss under odlingssäsongen och börja planera inför nästa säsong.

Popcornmajs på tork

Popcornmajs på tork

Såhär års är det härligt när man får lön för arbetet som man har lagt ner under vår och sommar. Frysen börjar bli full på mangold, störbrytbönan Blauhilde, rabarber, spenat m.m. I bunkar ligger, gråärt, blåärt, ärtor, borlottibönor, bondbönor och blomsterbönor för torkning. De ska både ätas eller användas till utsäde nästa år. Den gula löken är skördad och ligger nu i källaren och väntar och de finaste vitlöken väntar på att komma ner i jord igen medans de andra äts upp i rask  takt.

Igår skördades den sista popcornmajsen (white selection) och är nu upphängd för torkning. När septemberdagarna bli kortare passar det perfekt att poppa lite popcorn när mörkret fallit. Vi har odlat majsen förut men i år har vi odlat mer än tidigare år, vi får se hur långt det räcker.

Squashlådan.

Squashlådan.

För er som någon gång har odlat squash kommer ni nog känna igen er i detta inlägg. Squash är hur kul som helst att odla och grönsaken finns i många olika former och färger. De behöver mycket vatten och näring och sedan sköter de sig själv. När det är dags för skördetider gäller det att vara snabb så att de inte blir för stora, för det stora kan, enligt våra syriska vänner, bara användas till foder till djuren. Den främsta fördelen är dock att det blir något mindre volym om man skördar mindre, för squash producerar bra, just nu skördar vi i snitt fem per dag.

När frysen är full inför vinterns grytor och ostkakor och man äter squash till det flesta måltiderna får man ta sig en funderare. Vad ska vi göra med all squash? Vänner som kommer förbi brukar allt som oftast också skickas med ett antal squash när de åker men det är fortfarande squash kvar i kylskåpet.

Vi har löst det på ett bra sätt, vi fyller på en låda vid vägen så att grannar och turister kan få ta del av skörden. Vi blir av med det vi inte kan ta hand om och andra får ta del av vår skörd. Det fungerar jättebra!

Kålrabbi och sol

Edvin och kålrabbin

Edvin och kålrabbin

Såhär glad blir man när man skördar årets första kålrabbi i solen! Faktiskt livets första, för just den här killen.

Värmen och torkan är påtaglig igen, men droppbevattningen och tjocka lager med ensilage håller jorden i kåltunnlarna och de andra odlingsbäddarna alltjämt fuktig. Och ensilage har vi numera gott om, en snäll bonde i närheten visade sig ha oändliga mängder som hen gärna blev av med, så passande tyckte vi!