Idag hade vi vårt första studiebesök för i år. Det var Brålanda trädgårdsförening som var på besök i vår trädgård för att inspireras av våra odlingar. Eftersom maj var kall blev det sen sådd så därför hade inte så mycket växt till sig. Men perennerna var det full fart på iallafall och i växthuset börjar tomaterna, auberginen och malabarspenaten bli skördeklar. Det är något speciellt med första skörden.

Ett 20-tal besökare i trädgården.

Vårt bastuvagnsbygge fortskrider och i helgen började vi bl.a. spika vankantad ytterpanel. Stommen har rests vid tidigare arbetspass och mestadels av taket är också påspikat. Det blir ett fönster på var gavel och ett större på andra väggen som inte syns på fotot. En litet omklädningsrum kommer det också finnas där man kan hänga av sig kläder och handdukar. Fortsätter vi i samma takt hoppas vi det blir premiärbastu inklusive bad till nyår.

Kring 1 maj hade vi arbetsdagar i trädgården med härligt häng bland vänner. Nya och gamla vänner hade rest från när och fjärran för att få lite jord under naglarna. Dagarna bestod av att att rensa ogräs, sätta ett 30-tal bärbuskar som vi själva rotat, göra några nya bäddar och plantera om chili m.m. Trägolvet i vårt nya uterum skruvades också fast. God mat fanns också tillgängligt både här hemma och på Krokstad Herrgård. Lunchen på herrgården hade vi kohandlat oss till med bl.a. grönkålsleveranser under vinterns julbord.

Trevligt häng i trädgårdslandet.

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Söndag den 24e juli kl 12-15 kommer Stephen Hinton till Arvsbygården för att ge en föreläsning om Inre Omställning, ett centralt ämne när det kommer till Omställningsrörelsen och arbetet med att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Säkert blir det många andra intressanta frågeställningar därtill!

“Att ställa om till en ny ordning, med mindre energi och förmodligen mindre global handel kommer att innebär även en inre omställning. Att vi har en material överflöd men är inte lyckliga ändå kanske har sin ursprung i hur den rådande världsbilden har påverkat vårt sätt att se på livet? Medan diskussioner har gått varmt om alternativa valutor, vindkraft, oljetopp, småskalig produktion osv har andra grupper inom omställning arbetat med de inre aspekter av vad det betyder att ändra sin världsbild.”
Stephen Hinton var en av initiativtagarna till den Svenska Omställningsrörelsen, en gren i den nu världsomspännande Transition-rörelsen som startade i Brittiska Totnes för cirka tio år sedan. Stephen har stor kunskap och inblick i vad som händer inom omställningsrörelsen, bland annat så driver han själv Ekoenheten Ängsgärdet i Flen och har just startat tillverkning av Tiny Houses. Om detta får du säkert höra mer under föreläsningen!

Alla är välkomna att ta del av denna introduktion för att lära mer om vilka inre hinder vi möter när det kommer till omställningsinitiativ! det kommer bli paus för picknick så ta med dig korgen och slå dig ner på en filt hos oss – Eventet är helt gratis!

Rensning i trädgårdslandet

Rensning i trädgårdslandet

Fix i trädgårdslandet

Fix i potatislandet

Idag samlades vänner på arvsbygården för lite trädgårdsarbete. Dagen började med att köra gödsel till potatislandet för att sedan fräsa ner det i jorden med en jordfräs. Därefter gjordes rader och potatisarna åkte ner. I år provar vi två nya sorter som heter Magenta love och Maris peer. Totalt blir det sju olika sorter potatisar varav tre är färskpotatis. Därefter var det dags för välförtjänt lunch där det serverades nyskördad nässelsoppa toppad med luftlök och hembakad bröd.

Efter lunch var det åter dags för arbete och trädgårdslandet rensades från ogräs och bokashikomposterna frästes ner i jorden. Taket till växthuset fick sig en fixning innan det åter skruvades fast på väggarna. Tomater, paprika och andra grönsker planterades om och sattes ut till pumphuset där det är något svalare.

Klockan hann bli sent och det var åter dags för mat, denna gång lasagne. En gjord på soyafärs och en lasagne gjord på älgfärs. En härlig dag gick mot sitt slut då mycket blev gjort.

Frijord Festival 2015

Frijord Festival 2015

För vänner och bekanta dukas Arvsbygårdens trädgård återigen upp till en buffé fylld av härligt folk, dansanta toner, utsökt mat, gassande sommarvibe och värmande lägereldar! Slå ner dina tältpinnar hos oss, umgås och njut av gott sällskap, jord mellan fingrarna, sol och hängmattor i vår lummiga trädgård. Bada i Vänerhavet, dansa, spela och lev rövare kring lägerelden i natten! Plocka grödor i landet och laga mat över elden tillsammans med nya och gamla vänner!

Tillsammans tänker vi fylla årets festival med mer aktiviteter än tidigare. Förvänta dig allehanda nyttigheter för kropp och själ, som vanligt med utgångspunkt i hållbar omställning i både yttre och inre perspektiv.

Du som fått en inbjudan på Facebook, ta med dina godaste vänner och kom till oss den 22-24e juli för att skapa en helg fylld av kärlek och uppladdning! Mer information om programmet kommer framöver, håll till godo!


Naturliga färger på ullgarnet

Naturliga färger på ullgarnet

I lördags hade föreningen frijord bjudit in vänner och stödmedlemmar till workshop på gården. Här skulle det workshopas i både det ena och det andra. Ullen skulle kardas för att senare tovas till varma vinterinnersulor, tofflor eller sittdynor. Eller så skulle den spinnas på en slända för att sedan stickas samman med stickor. Någon bit ull gick även ner i det 90-gradiga grytan där ullgarn färgandes med olika typer av lav. Om man växtfärgar med lav behöver man inte beta garnet före utan färgen fastnar ändå och det underlättar processen. Vi färgade i två olika nyanser, den ena blev rödbrun och den andra blev ljus gulgrön. Det är viktigt att inte utsätta ullen för stora temperaturförändringar utan ullen fick ligga i vattnet från början och sedan ligga kvar i badet till nästa morgon då grytan sakta svalnat av.

Det gjordes även öl på gården, en så kallas APA (Arvsbyn Pale Ale), en alkoholstark och rejält humlas APA. Till lunch bjöds det på soppa från trädgårdslandet och även middagen hade inslag av ätbart från landet. Föreningen frijord vi tacka alla våra runt 15 personer personer som anslöts sig till dagens workshop.

IMG_0782

Frijord Festival 2015

I helgen som gick hade Frijord sin årliga festival på gården. Nära, kära och även nya vänner kom för att slå sig ner i gröngräset. Under fredagskvällen bjöd föreningen på linsgryta och lördagens knytlunch var svårslagen, med hemmagjord seitan, fantastiska dumplings, pajer i alla dess former och färger och bondbönspesto från gården. Matorgien fortsatte senare på kvällen med grillning och därefter fem tårtor.

Under söndagen kom Pontus Örtendahl och föreläste om ekofilosofi, drygt 50 personer lyssnade, diskuterade och inspirerades av ämnets frågeställnigar. Men vi hann också med att dansa, elda, bada, äta jordgubbar från trädgårdslandet, spela boule, gå slackline och lära känna nya vänner.

Föreningen Frijord tackar för en fantastisk helg och hoppas ni kommer tillbaka nästa sommar!

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Söndag den 19e juli kl 12-15 kommer Pontus Örtendahl till Arvsbygården för att ge en introduktion till Ekofilosofi. Vi kommer även bekanta oss med begreppet ”förståelserum”, där Pontus berättar hur grundläggande antaganden ligger bakom tolkningar av dagens miljöproblematik och hur dessa, ofta utan att ge utrymme för djupare reflektion, är avgörande för människans agerande. Säkert blir det många andra intressanta frågeställningar därtill!

I Sverige var Pontus Örtendahl först med att ge universitetskurser i Ekofilosofi. Den första kursen startades 1977 vid Karlstads universitet. Mer information om ämnet finns att finna på www.ekofilosofi.se

Alla är välkomna att ta del av denna filosofiska vinkel på människa och natur, det kommer bli paus för picknick så ta med dig korgen och slå dig ner på en filt hos oss – Eventet är helt gratis!

Har du frågor? Kontakta Anton på 0730-40 14 86.

Påskbrasa och gräsbränning

Påskbrasa och gräsbränning

Att Frijord intar nya marker är kanske något av en överdrift och snarare en önskan av oss medlemmar! Den senaste tiden har vi tittat på ett flertal fastigheter men inte hittat något som kan tillgodose alla våra behov. Tills vidare fortsätter vi gräva där vi står! Under påskhelgen anlade vi nämligen ett nytt potatisland om dryga 50 kvadratmeter. Vid sidan av dammen, bakom den gamla ladugården brukar nässlorna växa sig höga – En kväverik och mycket fin och sandrik jord fanns där under. Arbetet som pågick i tre dagar bestod i gräsbränning, fräsning, rensning av rötter och krattning/kupning av jorden. Årets utvalda potatisutsäde börjar få fina groddar och är snart redo att sättas!

Under helgens påskfest kunde vi också provsmaka Frijords nybryggda påsköl. Vi är fantastiskt nöjda med resultatet, det blev en relativt lätt IPA med välbalanserat beska och en frisk citrusdoftande humlekarraktär. Till middagen serverades också årets första nässelsoppa, gjord på små, små späda nässelskott från ladugårdarnas soldränkta sydgavlar!