Napenfröpumpa på torkning.

Nakenfröpumpakärnor på torkning.

Att inte behöva åka till affären för att handla vissa produkter känns lyxigt. Vi är långt ifrån självförsörjande på mat men vissa produkter slipper vi köpa. Målet är att det ska bli mer grönsaker med mera som odlas . Produkter som vi inte tror behövs köpa framöver är, pumpa, rabarber, jordärtskockor, gul lök, purjolök, brytbönor, kokbönor, grönkål, mangold, morötter och andra rotfrukter. Idag var det dags att öppna en av nakenfröpumporna som legat på mognad inomhus. Fröna torkas och används till bl.a garnering av bröd och muslin. Det ska vi odla mer av nästa år, lyxigt värre!

Under 2017 var verksamheten vilande, men det var mycket som hände kring föreningens medlemmar och fokus låg framför allt på ett långsiktigt boende.

Vinter på Gamla Skolan

Gamla Skolan i vinterskrud

Henrik, Ellinor och Anton köpte fastigheten Gamla Skolan vid Krokstad utanför Säffle under början av 2016 och inledde en mycket omfattande renovering innan alla hade flyttat in senare samma höst. I samma tid föddes Ellinor och Antons son Edvin som ska fylla två år i oktober! Renoveringsarbetet pågår fortfarande och under hösten 2017 byttes söderväggens fasad och ett nytt tak låg på plats så sent som i december. Nu börjar dock fokus riktas mer och mer på trädgård och odling. Under förra året planterades ett tjugotal bärbuskar, hallonhäckar, rabarber, sparris, jordgubbar, humle och fem fruktträd. Under vår/sommar 2018 planerar vi att odla upp ca 500 löpmeter grödor i nyanlaggda odlingsbäddar. Mer om detta arbete kommer att rapporteras senare i vår!

Vinterlek vid Nergården

Vinterlek vid Nergården

Johan och Sara med familj köpte i maj 2017 en stor skogsfastighet, Spässlanda Nergården, intill Harefjorden strax norr om Säffle. Ett fantastiskt ställe med stor potential inom alla tänkbara områden. Flyttlass för både folk och fä gick mitt i varmaste sommaren. En ny hönsgård byggdes och den gamla hönsvagnen  kom väl till pass på den nya adressen, i väntan på ett större hönshus.

Tiden på Arvsbygården är förbi. Jag tror alla medlemmar kan enas om att de nästan fem år som föreningen verkade där var mycket lärorika och lustfyllda! Det var en innehållsrik period, där vi har hållit många workshops, arbetsdagar, festivaler, föredrag och fått många med värdefulla vänskaper och inte minst nya kunskaper. Allt detta har gett oss goda förutsättningar för ett fortsatt arbete, om än med ett lite annorlunda upplägg än den som beskrivet i den urspungliga visionen, eftersom föreningens medlemmar nu bor och verkar på olika fastigheter.

Nu siktar vi på mer aktivitet framöver, speciellt arbetshelger kommer att planeras inom kort!

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Söndag den 24e juli kl 12-15 kommer Stephen Hinton till Arvsbygården för att ge en föreläsning om Inre Omställning, ett centralt ämne när det kommer till Omställningsrörelsen och arbetet med att ställa om till ett långsiktigt hållbart samhälle. Säkert blir det många andra intressanta frågeställningar därtill!

“Att ställa om till en ny ordning, med mindre energi och förmodligen mindre global handel kommer att innebär även en inre omställning. Att vi har en material överflöd men är inte lyckliga ändå kanske har sin ursprung i hur den rådande världsbilden har påverkat vårt sätt att se på livet? Medan diskussioner har gått varmt om alternativa valutor, vindkraft, oljetopp, småskalig produktion osv har andra grupper inom omställning arbetat med de inre aspekter av vad det betyder att ändra sin världsbild.”
Stephen Hinton var en av initiativtagarna till den Svenska Omställningsrörelsen, en gren i den nu världsomspännande Transition-rörelsen som startade i Brittiska Totnes för cirka tio år sedan. Stephen har stor kunskap och inblick i vad som händer inom omställningsrörelsen, bland annat så driver han själv Ekoenheten Ängsgärdet i Flen och har just startat tillverkning av Tiny Houses. Om detta får du säkert höra mer under föreläsningen!

Alla är välkomna att ta del av denna introduktion för att lära mer om vilka inre hinder vi möter när det kommer till omställningsinitiativ! det kommer bli paus för picknick så ta med dig korgen och slå dig ner på en filt hos oss – Eventet är helt gratis!

Frijord Festival 2015

Frijord Festival 2015

För vänner och bekanta dukas Arvsbygårdens trädgård återigen upp till en buffé fylld av härligt folk, dansanta toner, utsökt mat, gassande sommarvibe och värmande lägereldar! Slå ner dina tältpinnar hos oss, umgås och njut av gott sällskap, jord mellan fingrarna, sol och hängmattor i vår lummiga trädgård. Bada i Vänerhavet, dansa, spela och lev rövare kring lägerelden i natten! Plocka grödor i landet och laga mat över elden tillsammans med nya och gamla vänner!

Tillsammans tänker vi fylla årets festival med mer aktiviteter än tidigare. Förvänta dig allehanda nyttigheter för kropp och själ, som vanligt med utgångspunkt i hållbar omställning i både yttre och inre perspektiv.

Du som fått en inbjudan på Facebook, ta med dina godaste vänner och kom till oss den 22-24e juli för att skapa en helg fylld av kärlek och uppladdning! Mer information om programmet kommer framöver, håll till godo!

IMG_0782

Frijord Festival 2015

I helgen som gick hade Frijord sin årliga festival på gården. Nära, kära och även nya vänner kom för att slå sig ner i gröngräset. Under fredagskvällen bjöd föreningen på linsgryta och lördagens knytlunch var svårslagen, med hemmagjord seitan, fantastiska dumplings, pajer i alla dess former och färger och bondbönspesto från gården. Matorgien fortsatte senare på kvällen med grillning och därefter fem tårtor.

Under söndagen kom Pontus Örtendahl och föreläste om ekofilosofi, drygt 50 personer lyssnade, diskuterade och inspirerades av ämnets frågeställnigar. Men vi hann också med att dansa, elda, bada, äta jordgubbar från trädgårdslandet, spela boule, gå slackline och lära känna nya vänner.

Föreningen Frijord tackar för en fantastisk helg och hoppas ni kommer tillbaka nästa sommar!

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Förra årets sommarföreläsning på Arvsbygården

Söndag den 19e juli kl 12-15 kommer Pontus Örtendahl till Arvsbygården för att ge en introduktion till Ekofilosofi. Vi kommer även bekanta oss med begreppet ”förståelserum”, där Pontus berättar hur grundläggande antaganden ligger bakom tolkningar av dagens miljöproblematik och hur dessa, ofta utan att ge utrymme för djupare reflektion, är avgörande för människans agerande. Säkert blir det många andra intressanta frågeställningar därtill!

I Sverige var Pontus Örtendahl först med att ge universitetskurser i Ekofilosofi. Den första kursen startades 1977 vid Karlstads universitet. Mer information om ämnet finns att finna på www.ekofilosofi.se

Alla är välkomna att ta del av denna filosofiska vinkel på människa och natur, det kommer bli paus för picknick så ta med dig korgen och slå dig ner på en filt hos oss – Eventet är helt gratis!

Har du frågor? Kontakta Anton på 0730-40 14 86.

Klicka för att läsa affischen!

Klicka för att läsa affischen!

Söndag den 14e december anordnar Omställning Säffle en vegetariskt knytmiddag med jultema på Silvenska Villan i Säffle. Alla är välkomna att ta med sig vegetarisk julmat efter välbeprövade eller nya recept! Många smaksensationer och ett glatt sällskap har varit ett signum under tidigare år då ett julbord med samma tema anordnats av Miljöpartiet i Säffle.

Omställning Säffle är en lokal omställningsgrupp som hade sin första sammankomst så sent som i maj 2014. Gruppen har sedan dess växt fort och personer med olika bakgrund och ålder har anslutit sig. Den gemensamma faktorn är intresset för hållbar omställning ur ett inre och yttre perspektiv. Tillsammans diskuterar gruppen frågor gällande allt från den lokala kommunens miljöpolitik till konsumtion, energikällor, matproduktion, ekonomi och självutveckling.

Varmt välkomna att medverka till Säffles absolut miljövänligaste och hälsosammaste julbord – Se postern för mer information!

Richard förklarar tanken med permakultur

Richard förklarar tanken med permakultur

I söndags var flera av Frijords medlemmar på studiebesök på Ridgedale permaculture. Det var Omställning Säffle (där flera av oss i föreningen är engagerade) som arrangerade detta studiebesök. Två bilar gick från Säffle med totalt 10 personer som sedan möttes upp på Ridgedale i närheten av Sunne. Där fanns runt lika många från Omställning Karlstad som också hade planerat ett studiebesök den dagen. De började detta projekt våren 2014 men de hade på denna korta tid kommit en bra bit på väg. Under sommaren har de haft tre olika kurser i på tio veckor vardera där kursdeltagarna har lärt sig om permakultur både teoretiskt och praktiskt. De har även haft volontärarbetare på gården som har jobbar för mat och boende.

Vi själva fick en rundvandring på gården där vi fick grundliga genomgångar av Richard i allt från fördelarna att samodla vissa växter, hur man odlar svamp ur alstockar till hur man kan försörja sig på ett småskaligt jordbruk  Efter ett par timmars visning av gården och många tips var det dags för härlig lunch. Därefter var det åker dags att gå ut på gården för diskussion och frågestund i jurtan som var byggd på gården. Där visade även Richard vilka verktyg han använder för att designa sina permakultur projekt. När klockan närmade sig fyra var det åker dags att sätta sig i bilen och fara hemåt med ryggsäcken fylld med inspiration.

Ett stort tack till Richard och Yohanna för att vi fick komma och inspirerar av er. Vi kommer säkert tillbaka vid ett senare tillfälle och ser hur det går för er!

Söndagens föreläsning

Söndagens föreläsning med Johannes Söderqvist

Här på Arvsbygården vaggas vi nu i sköna dyningar efter helgens festival, vilka fantastiska dagar vi haft! Vi är innerligt tacksamma till alla som kom hit och fyllde vår trädgård med allt från kärlek och magi till god mat, skaparglädje, intressanta diskussioner och ren livskraft – Utan er, ingen fest! Vi är också glada för allt stöd vi fått i form av kunskapsutbyte, nya vänner och ett helt gäng nya stödmedlemmar.

Söndagens föreläsning med Johannes Söderqvist var lyckad och omkring 40 personer sökte skugga under det nybyggda rundhuset. Föredraget som huvudsakligen handlade om peak-oil och pengar verkade sätta igång tankar och intressanta diskussioner på flera håll. Genom att knyta kontakter, dela kunskap, idéer och insikter samt sprida information om den ovillkorliga förändring som redan har börjat är vi en liten del av det som utgör en världsomspännande omställningsrörelse på framfart!

Med kärlek från Frijords alla medlemmar!

Filmen 00-Tal barn

Filmen 00-Tal barn

Under sommarens festival har vi fått tillåtelse att visa kortfilmen “00-Tal Barn”. Den animerade filmen är ett samtal mellan mor och son, om vad som hände när drömmen om evig tillväxt kolliderade med oljetoppen och den följande nedgången i global oljeproduktion. Varför skuldsatte vi oss in i deras framtid och varför hejdade vi oss inte, istället för att göra slut på jordens mest åtråvärda resurs? Varför agerade vi inte mer kraftfullt och med mer framförhållning, när vi visste att oljan sinade?

Filmen kommer finnas för visning i vår tippie hela helgen 18-20e juli. För mer information om bakgrunden till filmen, läs på Maja Lindströms hemsida!