I senaste numret av tidningen Åter skriver jag om hur man tar egen lera och på ett enkelt sätt bränner sin egen lergodskeramik. Köp gärna tidningen digitalt eller i pappersform för att lära dig mer om hur jag gör. Tryck bara på länken ovan och köp nummer 2/2021.

Skyltar med namn på örter och kryddor som är redo att brännas.

Tidningsartikel

Tidningsartikel

Häromveckan blev föreningen intervjuat för ett reportage i Länstidningen Värmlandsbygden. Artikeln hade tyngdpunkt på odling och vår frökedja som varit ute på en tur runt halva Sverige där många fröer har bytt ägare. Ett enkelt sätt att byta bort fröer som man har mycket av och få nya sorter så man kan prova. Tidningen kom ut fredagen den 22 februari och finns att köpa på vissa affärer runt om i Värmland. Tryck på fotot om du vill förstora bilden och läsa artikeln.

Artikel om squash i tidningen Åter.

Artikel om squash i tidningen Åter.

Ibland får man idétorka, vad ska man äta till middag ikväll? Har man dessutom hela trädgårdslandet överfullt med squash kan man nästan få dåligt samvete på vad man ska göra med den. Vet man dessutom att det kommer nya nästan dagligen gör det saken inte bättre trots att alla grannar fått sin beskärda del. Har du känt så någon gång eller är nyfiken på nya recept tycker jag du ska köpa senaste numret av tidningen Åter (nr 2/15) där jag skriver om vad jag brukar göra med min squash. Lycka till med tillagningen av denna härliga grönsak.

Noel hittade den här stora moroten.

Noel hittade den här stora moroten.

Idag var det dags för sista skörden från trädgårdslandet. De sista King Edwards potatisen togs upp ur välvattnad jord efter allt regnade. En del av potatisen använder vi till utsäde till nästa år, speciellt de som har blivit gröna och resten kommer vi äta upp. Den sista av purjon drogs ur backen och en del gick hackade ner i plastpåsar in i frysen och ett par gick in i huset och direkt ner på mackan. För morötterna var det också dags att få komma in, de tog vi av blasten, sköljde och sedan ner i plastpåsar med små hår i. De lär vara det bästa sättet att förvara morötter och rödbetor vad vi har hört iallafall.

Artikel i Länstidningen Värmlandsbygden

Artikel i tidningen

Kanske är det någon som läst om oss i tidningen för någon vecka sedan? Det var i Länstidningen Värmlandsbygden som gjorde ett reportage om oss i föreningen Frijord. Artikeln blev publicerad den 10 oktober och blev en helsida.

gifter

Minstingen Lova på gården är modell

Insändare i Säffle-Tidningen

Insändare i Säffle-Tidningen

Något jag tycker är viktigt är barns rätt till bra mat. Av denna anledning skrev jag en insändare till Säffle-Tidningen där jag uppmanade kommunen att öka andelen ekologisk mat i skolor och förskolor. Resultatet blev ett flertal repliker och ett förslag om att förbättra offentliga upphandlingar inom kommunen. Jag hade inte riktigt väntat mej att få flera svar men det var kul, även om de som skrev inte riktigt ville hålla med om den version jag gav av det hela.

Nu hoppas jag på att Säffles politiker tar kostfrågan i kommunen på allvar och fixar ekomat till barnen. Läs min insändare till höger och slutreplik genom att klicka här!

Tidningen OM Omställning

Tidningen OM Omställning

I senaste nummret av tidningen OM Omställning är jag gästskribent och skriver om samägande av jordbruksfastighet och problematiken med förvärvstillstånd. Många omställare vill organisera sig i form av föreningar eller företag, men att få tillstånd att gemensamt äga mark genom en sådan konstellation är  mycket svårt. Förvärvstillstånd administreras av Länsstyrelsen och regleras av lagen om jordförvärv. Lagen skall uppräthålla balans mellan privat och juridiskt ägande på landsbyggden och motverka kommersiell exploatering samt främja en levande landsbyggd. Alltså ungefär samma avsikter som vi omställare har, men ändå motarbetas vi av denna lag.

För att läsa artikeln, surfa in på OM Omställning och köp denna fantastiska tidning!

Vi sände tidigare i år in en presentation om föreningen till Säffle och Åmåls komun för att se på möjligheter till samarbete. Åmål var ganska kvicka att svara att de inte hade någon mark till förfogande medan i Säffle föll ärendet mellans stolarna varpå vi fick skicka in brevet igen. Denna gång verkar det inte ha ramlat bort med en gång då Säffletidningen snappat upp brevet och vi kommit med på förstasidan.

Nu väntar vi med späning på Säffle komuns svar!

Frijord presentation – Kommunbrev

Förstasidan    Artikel

IMG_3904

Nyplanterat i Säffle centrum

I våras poppade det upp en gerillaodling i Säffle centrum. Den var anlagd i närheten av resecentrum vid rondellen. I trädgårdsodlingen hade det såtts sockerärter, jordärtskockor, mynta, jordgubbar, svarta vinbär och mycket annat. En skylt hade också satts upp där det stod närproducerat och en mindre informationsskylt om vad en gerillaodling är och varför den gjordes. Informationstexten tar bl.a. upp problematiken med ohållbara transporter av mat som egentligen borde odlas i närområdet men även att odlingen förskönar stadsbilden.

Gerillaodlingen fick mycket publicitet i media och skrevs om i tidningar, var med på Värmlandsnytt och inslaget kom till och med i riksnyheterna på kulturnyheterna. Här är en länk om du vill se linslaget!

Även Säffleborna verkar tycka att detta var en bra idé för flera insändare kom med i Säffle Tidnigen veckorna efter. Även på stan pratades det om den nya odlingen och den verkar vara besökt för det är rensat och bl.a. sallad och sockerärtor har skördats. Centerpartiet la till och med en motion att de vill avsätta grönområden för odlingslotter i Säffle. Länk till motionen.

[nggalbum id=5 template=extend]

 

I Säffle Tidningen den andra maj.

I Säffle Tidningen den andra maj.

Den andra maj publicerades min debattartikel som jag skickade till Säffle Tidningen där jag uppmanar Säffles matbutiker att förbättra utbudet på bl.a. ekologiska produkter. Jag tog även upp vikten med närproducerad  mat för att minska transporterna och att Fairtrade är en bra märkning av produkter då de ökar demokratin och de som arbetar får en skälig lön. Klicka på bilden för att läsa artikeln.