En krake är ett förråd med tak som går ner till marken. Man tog de material som fanns att tillgå och byggnadstypen är vanlig på södra sidan av Vänern. Där finns det gott om vass så ofta byggdes de med det materialet. Jag fick möjlighet att vara med och renovera ett vasstak förra veckan på Spårön. Ett intressant byggnadssätt som gett mersmak.

En krake har fått ett nytt vasstak.

Vårt bastuvagnsbygge fortskrider och i helgen började vi bl.a. spika vankantad ytterpanel. Stommen har rests vid tidigare arbetspass och mestadels av taket är också påspikat. Det blir ett fönster på var gavel och ett större på andra väggen som inte syns på fotot. En litet omklädningsrum kommer det också finnas där man kan hänga av sig kläder och handdukar. Fortsätter vi i samma takt hoppas vi det blir premiärbastu inklusive bad till nyår.

Under 2017 var verksamheten vilande, men det var mycket som hände kring föreningens medlemmar och fokus låg framför allt på ett långsiktigt boende.

Vinter på Gamla Skolan

Gamla Skolan i vinterskrud

Henrik, Ellinor och Anton köpte fastigheten Gamla Skolan vid Krokstad utanför Säffle under början av 2016 och inledde en mycket omfattande renovering innan alla hade flyttat in senare samma höst. I samma tid föddes Ellinor och Antons son Edvin som ska fylla två år i oktober! Renoveringsarbetet pågår fortfarande och under hösten 2017 byttes söderväggens fasad och ett nytt tak låg på plats så sent som i december. Nu börjar dock fokus riktas mer och mer på trädgård och odling. Under förra året planterades ett tjugotal bärbuskar, hallonhäckar, rabarber, sparris, jordgubbar, humle och fem fruktträd. Under vår/sommar 2018 planerar vi att odla upp ca 500 löpmeter grödor i nyanlaggda odlingsbäddar. Mer om detta arbete kommer att rapporteras senare i vår!

Vinterlek vid Nergården

Vinterlek vid Nergården

Johan och Sara med familj köpte i maj 2017 en stor skogsfastighet, Spässlanda Nergården, intill Harefjorden strax norr om Säffle. Ett fantastiskt ställe med stor potential inom alla tänkbara områden. Flyttlass för både folk och fä gick mitt i varmaste sommaren. En ny hönsgård byggdes och den gamla hönsvagnen  kom väl till pass på den nya adressen, i väntan på ett större hönshus.

Tiden på Arvsbygården är förbi. Jag tror alla medlemmar kan enas om att de nästan fem år som föreningen verkade där var mycket lärorika och lustfyllda! Det var en innehållsrik period, där vi har hållit många workshops, arbetsdagar, festivaler, föredrag och fått många med värdefulla vänskaper och inte minst nya kunskaper. Allt detta har gett oss goda förutsättningar för ett fortsatt arbete, om än med ett lite annorlunda upplägg än den som beskrivet i den urspungliga visionen, eftersom föreningens medlemmar nu bor och verkar på olika fastigheter.

Nu siktar vi på mer aktivitet framöver, speciellt arbetshelger kommer att planeras inom kort!

Plåten blev ett kycklinghus

Plåten blev ett kycklinghus

 

Husvagnen är sedan länge nermonterad men efteråt kom vi fram till att underredet var för klent för att bygga en träbastu på. Men delar av den har redan kommit till användning, t.ex. ett extra kycklinghus med utegård på hjul, förstås. Där kan hönan och kycklingarna bo ett tag tills de blivit lite större. Nu har vi även kohandlat till oss en gammal balvagn mot bastubad som kommer bli mycket bättre och är starkare än husvagnsunderredet.

Förra hösten sågade vi bjälkar och plank till bastubygget med en solosåg. Nu har virket torkat och detta hämtades härom veckan hem till gården med pråm. Men eftersom sommaren nu nalkas med alla dess projekt kommer vi lägga vagnen på is och tanken är att dra igång bygget framåt hösten när bastandet kommer igång igen.

Så ni får hållas till tåls ännu ett tag så bjuder vi in till bastufest när bygget är klart! Tills dess får ni titta på lite bilder och njuta av sommaren!

Hemkörning av virke

Hemkörning av virke

Plank och reglar

Plank och reglar

Vindsnurran monterad på nocken.

Vindsnurran monterad på nocken.

Som ni kanske sett så har vi under vintern haft en studiecirkel i att bygga ett litet vertikalaxlat vindkraftverk (om detta kan du läsa mer här). Under våren har detta monterats på ladugårdens gavel och provkörts mot en batteribank som monterats in i ett skåp strax bredvid gårdens gamla grävda brunn. Till denna brunn har vi nu installerat en pump som med energi från vindkraftverket ska pumpa vatten till trädgårdens odlingar i sommar!

Det kan tyckas att systemet är väl ambitiöst för en relativt enkel bevattning, men faktum är att dess huvudsakliga syfte är lära oss mer om vinkraftsteknik, batteri- och styrsystem, dvs. egenproducerad el! Det lilla vinkraftverket är en första prototyp av ett vertikalaxlat verk, men vi har som mål att designa och bygga ett med ungefär tio gånger så hög kapacitet, ca 2 kW. Detta tillsammans med lite solceller och ett smart batterisystem skulle utan problem kunna försörja ett mindre hushåll, helt frisåtende från elnätet.

Skåp med batterier och styrsystem.

Skåp med batterier och styrsystem.

Under testkörningen av vinkraftverket har vi lärt oss hur man med hjälp av en Arduino micro controller och sensorer för bl.a. ström, spänning samt rotations- och vindhastighet kan ta fram viktig data för turbinens och generatorns karaktäristik. Att kunna mäta verkliga resultat och jämföra med de beräkningar vi gjort under designprocessen är av största vikt när vi framöver vill skala upp vår modell och göra nödvändiga förändringar i designen. För den som vill veta mer om hur vi arbetat med micro controllers, simulering i MATLAB/Simulink och aerodynamiska beräkningar så är det bara att fråga på!

Flitiga deltagare sår potatis och filar på delar till växthuset.

Flitiga deltagare sår potatis och filar på delar till växthuset.

Påskdagen spenderade Frijords medlemmar tillsammans med ett glatt gäng gamla, men även nya bekanta på Arvsbygården. Där hade vi bjudit in till arbetsdag, och det fanns mycket att göra. Landet skulle expanderas för att få plats med årets potatisodling, växthuset skulle förbättras på ett flertal punkter och en bur för de kommande kycklingarna skulle snickras. Allt detta och en hel del annat hann vi med. En riktigt njutbar dag blev det dessutom, inte minst tack vare det underbara vädret som bjöd in till att arbete endast iförd t-shirt, riktig sommarkänsla! När till slut landet hade gödslats och frästs, potatisarna kommit ner i jorden, växthuset fått en uppfräschning och kycklingburen (nästan) var färdig avslutade vi dagen med gemensam grillning och lägereld i trädgården. Kort sagt en riktigt lyckad dag, och ett stort tack till alla som var med och bidrog till detta!

Emma visar hur norrväggen på jordskeppet byggts.

Emma visar hur norrväggen på jordskeppet byggts.

Igår besökte majoriteten av föreningen Frijord Värmlands vackra skogar norr om Molkom och Forshaga. Första stoppet var I Älvsbacka där Jack stod för gästfriheten och visade hans påbörjade jordskeppsbygge. Noak och Helen kände Jack seden tidigare då han hade couchsurfat hos dem i Eskilstuna efter en spelning. Fem lager med bildbäck låg fint uppradade fyllda med jord. Jack berättade och visade hur han hade gjort och hur det skulle se ut när det var klart. Han funderade även på att använda halmbalar de sista lagren ovan jord.

Därefter tog vi små slingriga grusvägar över skogsbeklädda berg och djupa dalar där småsjöarna låg blanka likt speglar. Siktet var Hällekil i Forshaga kommun där Emma med familj bygger ett större jordskepp. När vi kom fram var hon i full färd att fylla ett par kubikmetern stort hål med sand. Gjutningen av multrummet för toaletten var i stort sett klar och nu skulle sidorna runtom fyllas med sand. Hon berättade om deras bygge, visade oss runt och fick svara på en mängd frågor från oss. Två av hennes större barn lekte bland sandhögar, stubbar och stenbumlingar medan dem minsta lekte i närheten av sin mor vid jordskeppet. Hon berättade hur bygget hade fortlöpt från första börjar och att nästa steg var att börja bygga på söderväggen. Hon berättade även om den utdragna processen med kommunen och problemen med att få alla papper godkända för byggnadslovet. Man märke ganska snabbt att Emma är en driftig kvinna och det kan nog behövas när man drar igång med ett sådant här projekt. Och det var inte det enda projektet hon var engagerad i, det var också barnklädesloppisar, bageriverksamhet, föreläsningar och bokskrivande. Det kommer säkert bli fler studiebesök framöver för att se hur jordskeppet tar form.

Följ deras intressanta bygge på Facebook!

Nyvakna potatisar

Nyvakna potatisar

I år hoppas vi på att få smaka en god blandning av olika potatissorter, vid förra årets skördefest här på Värmlandsnäs fick vi tag på en rad spännande och för oss nya knölar. Leksand vit, Sunside, Cirisa, Gullöga och Blue de la manche med sitt blåa kött är några av årets nykomlingar. I sina påsar har de under vintern legat mörkt och svalt i matkällaren. Några har trots detta redan börjat gro, men de andra väcker vi nu stillsamt med sparsamt ljus och lite varmare temperatur allteftersom solens närvaro tilltar. Om en månad kanske det är dags att hoppa i jorden!

Vi arbetar samtidigt med att utöka vårt trädgårdsland lite. Vi tar små steg, vi vet inte hur länge vi kommer kunna odla just här, men vi vill ändå utveckla i den mån det är rimligt – Helst skulle vi vilja ha fyra gånger så stort! Det blir i alla fall 30 kvadratmeter nybruten mark för potatis.

Den tillverkade generatorn monteras samman

Den tillverkade generatorn monteras samman

I helgen anordnade vi i samarbete med Studiefrämjandet en liten studiecirkel om småskalig vindkraft på Arvsbygården. De tre dagarna bestod mestadels av praktiska arbete, där vi utifrån en befintlig design började bygga ett litet vertikalaxlat vindkraftverk (VAWT). Till skillnad från en vanlig horisontell design är vertikala vindkraftverk kända för att ha lägre rotationshastighet och därmed lägre ljudnivå, men även för sin förmåga att ta upp vind från alla riktningar utan att först behöva vrida på turbinen. Kraftverkets växelströmsgenerator byggdes med hjälp av koppartråd som lindades till spolar samt starka magneter som fästes på den metallplatta som i sin tur monterades på själva turbinen. Turbinens vingar tillverkades i glasfiberarmerad plast.

Den lilla vindturbinen är ett första experiment för att studera hur större turbiner kan designas. När kraftverket är färdigt kommer det att kopplas till en batteribank på 12 V / 500 Ah och laddspänning, ström, rotationshastiget samt vindhastighet kommer att mätas och loggas med hjälp av en microcontroller av typen Arduino. Denna prototyp ingår i ett större projekt där vi parallellt arbetar med att utveckla en större VAWT på närmare 2 kW, som tillsammans med solceller, styrsystem, batteribank och inverter skall kunna försörja ett hushåll med el utan nätanslutning, i form av vad man brukar kalla Off-grid.

I våras fick vi föreningen en gammal husvagn som skulle skrotas.  Vi hämtade den i Vickersrud och vagnen har stått på gården sedan dess på grund av mycket annat som har hänt som hör sommaren till. Men nu under hösten finns det tid till annat och i dagarna började vi riva husvagnen.  Men vad ska vi göra med den?

En husvagn kommer få ny skepnad

En husvagn kommer få ny skepnad

– Jo vi ska riva ner hela husvagnen och bara använda underredet. Där på ska vi sedan bygga en bastu på så att det blir en bastuvagn istället för en husvagn. Det kommer säkert ta ett bra tag innan vi och ni kommer få se ett färdigt resultat. Men tanken är att man t.ex. kan ta med den ner till Vänerns strand när man vill bada bastu. Vi har börjat skissa och räkna på olika förslag på hur den skulle kunna se ut. Vilket av förslagen det blir är ännu inte klart men jag lovar att hålla er uppdaterade på hur arbetet fortgår.