Arbetsdagslunch kommer det bli

Arbetsdagslunch kommer det bli

Lördagen den 30 april har Frijord planerat arbetsdag på Arvsbygården. Vår tanke då är att elda ris och preppa våra trädgårdsland så att de är i tipptopp när squashplantor och morotsfrö ska ner i jorden. Vi kommer säkert även fixa växthuset, bevattning och hitta på annat kul. Föreningen bjuder på mat och vill någon sova över går det också bra. Meddela bara det i förväg i så fall.  Hör av er om ni är intresserade att delta i förväg så vi vet hur många vi ska göra mat till. Varmt välkomna!

Påskbrasa och gräsbränning

Påskbrasa och gräsbränning

Att Frijord intar nya marker är kanske något av en överdrift och snarare en önskan av oss medlemmar! Den senaste tiden har vi tittat på ett flertal fastigheter men inte hittat något som kan tillgodose alla våra behov. Tills vidare fortsätter vi gräva där vi står! Under påskhelgen anlade vi nämligen ett nytt potatisland om dryga 50 kvadratmeter. Vid sidan av dammen, bakom den gamla ladugården brukar nässlorna växa sig höga – En kväverik och mycket fin och sandrik jord fanns där under. Arbetet som pågick i tre dagar bestod i gräsbränning, fräsning, rensning av rötter och krattning/kupning av jorden. Årets utvalda potatisutsäde börjar få fina groddar och är snart redo att sättas!

Under helgens påskfest kunde vi också provsmaka Frijords nybryggda påsköl. Vi är fantastiskt nöjda med resultatet, det blev en relativt lätt IPA med välbalanserat beska och en frisk citrusdoftande humlekarraktär. Till middagen serverades också årets första nässelsoppa, gjord på små, små späda nässelskott från ladugårdarnas soldränkta sydgavlar!

I samband med föreningens årsstämma så ordnades en arbetsdag på Arvsbygården lördagen den 13e april. Både medlemmar och annat gott folk slöt upp trots att regnet hängde i luften, vad gör väll lite väta när man har gott sällskap och varma brasor att trivas kring? Största delen av arbetet bestod av att elda de många rishögar som torkat till efter vinterns röjningsarbete i den gamla beteshagen norr om bostadshusen. Den igenväxta stenmuren längs vägen togs fram och de gamla gårdsstenarna vid infarten målades, nu ser gårdens infart mycket mer välkommnande ut!

Arvsbyn i lågor!

Arvsbyn i lågor!

Med så många samlade var det även ett unik tillfälle att göra färdigt de sista pinnarna till den geodetiska domen och hjälpa till att sätta ihop denna. Ett riktigt kul projekt som förvisso krävde en del tålamod men gav ett fantastiskt resultat, nu är det bara att sätta i kycklingnät och sen är hönsgården klar! Bara ett gäng glada höns som fattas också.

En fin lördag avslutades med god middag och trevligt häng i familjen Lindhs hus, nya vänskaper knöts och kring braskaminen satt vi länge den kvällen. Vi som bor på gården tackar så hjärtligt och är väldigt tacksamma över all hjälp och fin gemenskap ni delade med er av!

[nggalbum id=1 template=extend]

Annorlunda vedstaplar

Annorlunda vedstaplar

Under vinter och tidig vår har sly och mindre träd tagits ner runt gården för att säkerställa nästa vinter vedbehov. Sly och grenar drogs ihop till högar som senare ska eldas. Raka och fina asppinnar togs tillvara och randbarkades för att torka bra. Av dessa ska vi senare under våren bygga en hönsgårdsdome då asp är ganska rötbeständig.

Veden drogs till husen där det sågades och klövs upp och sedan staplades på olika sätt med varierande resultat. Vi gjorde en rundstapel men tyvärr var diametern för liten och för den hade för raka sidor så den rasade ihop två gånger (man lär sig av misstagen). Men dessa skapelser som du ser på bilden står pall för det mesta verkar det som. För varför ska en vedstapel se tråkig ut?