Tredje gången gillt, i år fick vi skörda de första kronärtskockorna. Vi har provat två år tidigare med en annan sort men i år provade vi på en ny; Italian Green Globe, och då gick det vägen. Alltid roligt att lyckas till slut. Även aubergine ger mycket mer i växthuset än tidigare, vilket är en favorit i köket.

Härliga kronärtskockor.

I år odlar vi ett par nya sorter av lagringstomater som är extra bra att göra soltorkade tomater av. Favoritsorten är Principe borghese som är en vintertomat eftersom den går att lagra långt in på vintern och lite till men vi soltorkar våra. Idag är det tredje batchen som görs, de tidigare har vi torkat i växthuset men nu börjar det blir svalare så de får torkas i ugn på låg värme. När de är klara läggs de i olja, vitlök och örter och äts snart upp eftersom de är så goda.

Efter att fröna tagit bort torkas de i ugnen på låg värme.

Igår var det dags för nästa studiebesök i trädgården för i år. Denna gång var det Säfflebygdens Trädgårdssällskap som kom på besök. Gruppen delades upp i två grupper och guidades runt bland odlingarna. Vi berättade hur vi anlade trädgården, grönsakerna vi odlar, gödning, bevattning och årets snigelinvasion m.m. Drygt 30 personer kom och besökte vår trädgård denna soliga sommardag.

Studiebesök i köksträdgården.

Idag hade vi vårt första studiebesök för i år. Det var Brålanda trädgårdsförening som var på besök i vår trädgård för att inspireras av våra odlingar. Eftersom maj var kall blev det sen sådd så därför hade inte så mycket växt till sig. Men perennerna var det full fart på iallafall och i växthuset börjar tomaterna, auberginen och malabarspenaten bli skördeklar. Det är något speciellt med första skörden.

Ett 20-tal besökare i trädgården.

Nu börjar årets skörd av sparris smakas. Vi har satt en svart hink över sparrisstånd för att påskynda växandet. På så sätt blir det varmare under och samtidigt får sparrisen ingen ljus vilket gör att de blir vita. Alltså ännu mer mjällare och godare. Häromdagen blev det en första testning och de smakade som ni kan gissa, supernice. Vi har även satt fler frön som ska bli mer sparrisplantor men de kommer vi först få provsmaka om tre till fyra år när de växt till sig.

Vit sparris.

Under sommaren odlade vi två olika sorter honungsmelon i för året nybyggda växthus. Favoritsorten för oss heter Emir F1 och idag var det dags att äta upp den sista. De har utan problem legat i rumstemperatur sedan skörden i september. Och ni kan bara gissa hur god den är, det lär blir fler plantor melon som kommer trängas med mycket annat gott i växthuset.

Då var alla potatisar upptagna efter några månader under jord. I år odlade vi sex sorter som vi odlat tidigare. Solist, cerisa och Luröpotatis är nog favoriterna för oss. Nu är det tvättade och ligger i backar i matkällaren. De räcker till oss och lite till tills nästa skörd så vi kan utan problem dela med oss till släkt och vänner. Sättpotatis har vi också tagit undan så nästa års utsäde är säkrad.

Bra att vara fler när potatisen ska upp.

Från och med nu är det slut med att köpa örtsalt, det är ju superenkelt att göra själv. Du går en sväng i trädgården och skördar, oregano, timjan, basilika, lök av olika slag, libbsticka, vitlök, blast av rotselleri och pepparrot m.m. Detta mixar du ordentligt och sedan lägger du i lika mycket salt i vikt och mixar lite till. Därefter lägger du ut röran på en plåt med bakplåtspapper och torkar på låg värme i solen eller i ugnen. Rör om då och då. När saltet torkat, vilket kan ta ett par dagar, mixar du det en gång till och det blir till ett finmalt pulver. Klart!
På samma sätt kan du även göra buljong, men då la jag i lite mer rotfrukter såsom, morot, palsternacka och rotselleri samt mycket mindre salt.

Örtsalt och buljong torkas i ugnen.

Varje år är det några grönsaker som trivs extra bra och växer till sig. Samtidigt brukar det vara annat som man inte har lika tur med. I år är det inte morötternas och palsternackornas år. Desto bättre växter broccolin även om det var många som gick åt i våras genom att de spanska skogssniglarna kalasade på mycket av kålen. Men de broccolin som kom upp är stora och härliga. Första skörden är nu klar och nu väntar skörd nummer två med många och små huvuden på samma plantor. Så mer broccoli får vi absolut odla nästa år.

I år fick vi stora fina broccoli.

De sattes sent i höstas, några veckor före vintern slog till och idag var det dags för skörd. En av sorterna var Messidrome och den andra sorten som vi odlat i många år, vet vi inte namnet på. Runt 100 vitlökar skördades, de 15-20 största kommer sparas som utsäde och sättas igen strax före tjälen kommer. Resten borde räcka till oss tills nästa års vitlök ska skördas. Kanske kan vi ge bort lite också.

Nyskördad vitlök som ska torkas.