De fröer vi fick tillbaka från frökedjan.

De fröer vi fick tillbaka från frökedjan.

Idag kom vår första frökedja tillbaka med egenodlade frön till ätbara växter och grönsaker. Den har varit på en resa i Sverige med tio stopp i bl.a. Huddinge, Trollhättan och Ullared. Det finns flera olika sätt att hitta en frökedja men ett sätt är att gå med i gruppen frörebellerna på facebook. Där lägger personer ut ”annonser” med olika regler som man bör läsa igenom före man skriver att man vill vara med. Kedjestartaren gör i ordning ett kuvert med frön och en lista på personer som vill vara med i kedjan. Sedan skickas den iväg och första personen på listan som tar de fröer som är intressanta för hen och lägger tillbaka minst lika många fröpåsar. När hen är klar skickas den iväg till nästa person på listan o.s.v. Efter ett visst antal stopp kommer den tillbaka till kedjestartaren och cirkeln är sluten. Man kan alltså vara kedjestartare vilket medför en del merarbete med att få till en lista med adresser m.m eller så kan man bara vara med i kedjan, valet är  ditt. Det är inte heller ovanligt att det finns extra regler om att man inte får lägga i för många påsar av en viss frösort, man kan om man vill ge bonuspåsar till kedjestartaren eller vilken typ av frön som får bytas. Har ni inte har provat att vara med i en frökedja då tycker vi du borde prova!

Napenfröpumpa på torkning.

Nakenfröpumpakärnor på torkning.

Att inte behöva åka till affären för att handla vissa produkter känns lyxigt. Vi är långt ifrån självförsörjande på mat men vissa produkter slipper vi köpa. Målet är att det ska bli mer grönsaker med mera som odlas . Produkter som vi inte tror behövs köpa framöver är, pumpa, rabarber, jordärtskockor, gul lök, purjolök, brytbönor, kokbönor, grönkål, mangold, morötter och andra rotfrukter. Idag var det dags att öppna en av nakenfröpumporna som legat på mognad inomhus. Fröna torkas och används till bl.a garnering av bröd och muslin. Det ska vi odla mer av nästa år, lyxigt värre!

Sparriskörden steks först   med  vitlök.

Sparriskörden steks först med vitlök.

För några dagar sedan såg jag att små skott började sticka upp jorden och idag hade de växt till sig så jag skördade. Sparris i mitten av november är första gången för min del och det känns rätt konstigt. Men den varma hösten har gjort att de tror att det är vår. Kul att kunna skörda nu, dock inte säkert att de klarar vintern och har energi att producera nästa år.
Jag stekte de med vitlök och toppade dem på den vegetariska lasagnen med grönt från trädgården för mangolden och purjolöken fortsätter att producera utan avbrott.

Lite av årets skörd.

Lite av årets skörd.

Rotfrukterna är räddade!, de har bärgats före dess att de första vinterdagarna kom. I år har vi odlat en hel del, sommarmorötterna är nästan slut, kålrabbin, svartroten och kålroten likaså. Däremot är jordkällaren full med vintermorot, palsternacka, rotselleri, rödbetor och diverse kål. Vitkål, rödkål och spetskål ligger nu inplastade och väntar på oss. Grönkål, purpurkål, svartkål, frizzkål och brysselkål står dock var i trädgårdslandet, de kommer klara sig några månader till.  De sista morötterna och sättpotatisen togs upp idag. Så nu finns det minst 50 kg morötter att knapra på tills nästa gäng är klara att skörda. Närmare 400 potatisar av våra favoritsorter är också tagna ur jord, detta hoppas vi ska räcka för självhushåll för nästa säsong. Så nu är det bara att fortsätta njuta av vad trädgården har gett oss under odlingssäsongen och börja planera inför nästa säsong.

Popcornmajs på tork

Popcornmajs på tork

Såhär års är det härligt när man får lön för arbetet som man har lagt ner under vår och sommar. Frysen börjar bli full på mangold, störbrytbönan Blauhilde, rabarber, spenat m.m. I bunkar ligger, gråärt, blåärt, ärtor, borlottibönor, bondbönor och blomsterbönor för torkning. De ska både ätas eller användas till utsäde nästa år. Den gula löken är skördad och ligger nu i källaren och väntar och de finaste vitlöken väntar på att komma ner i jord igen medans de andra äts upp i rask  takt.

Igår skördades den sista popcornmajsen (white selection) och är nu upphängd för torkning. När septemberdagarna bli kortare passar det perfekt att poppa lite popcorn när mörkret fallit. Vi har odlat majsen förut men i år har vi odlat mer än tidigare år, vi får se hur långt det räcker.

Squashlådan.

Squashlådan.

För er som någon gång har odlat squash kommer ni nog känna igen er i detta inlägg. Squash är hur kul som helst att odla och grönsaken finns i många olika former och färger. De behöver mycket vatten och näring och sedan sköter de sig själv. När det är dags för skördetider gäller det att vara snabb så att de inte blir för stora, för det stora kan, enligt våra syriska vänner, bara användas till foder till djuren. Den främsta fördelen är dock att det blir något mindre volym om man skördar mindre, för squash producerar bra, just nu skördar vi i snitt fem per dag.

När frysen är full inför vinterns grytor och ostkakor och man äter squash till det flesta måltiderna får man ta sig en funderare. Vad ska vi göra med all squash? Vänner som kommer förbi brukar allt som oftast också skickas med ett antal squash när de åker men det är fortfarande squash kvar i kylskåpet.

Vi har löst det på ett bra sätt, vi fyller på en låda vid vägen så att grannar och turister kan få ta del av skörden. Vi blir av med det vi inte kan ta hand om och andra får ta del av vår skörd. Det fungerar jättebra!

Första skörden.

Första skörden.

Nu är alla frön, bönor, ärtor och småplantor från förodlingen inomhus, i jorden och det är bara att lägga sig i hängmattan och vänta. Nästan iallafall. Det ska ju vattnas och rensas ogräs också. Men bevattningssystemet är nu installerat och vattnar mer eller mindre alla bäddar som vi gjort genom en timer. Rensningen av ogräs är också minimerad när väl grödorna har kommit upp då vi täcker jorden med gräsklipp eller liknande för att försvåra för ogräset att trivas. Men runt morötterna och palsternackorna får man rensa ett tag till, de tar ju så lång tid på sig i början.

Kålen verkar trivas i våra bäddar som är täckta med nät för att inte kålfjärilen m.m. ska kalasa. Igår skördade vi den första, grönkålen, fizzkålen och palmkålen som direkt gick ner i lunchlasagnen, mums. Det är då man känner att det är värt mödan att förodla när man kan skörda redan i maj. Hängmattan är iallafall uppsatt, för möjlig vila, då mycket av arbetet redan är gjort i trädgården.

Förodling av kål.

Förodling av kål.

Förodlingen är i full gång, idag sattes 160 kålväxter av olika slag. Det är en härlig blandning av diverse grönkål, svartkål, broccoli, blomkål, brysselkål, vitkål, rödkål och spetskål m.m. Dessa kommer ta upp två bäddar i trädgården i sommar som kommer täckas med nät att att inte kålfjärilen m.m. ska komma åt dem. Sedan tidigare har vi sått 100 purjolök, 350 gul lök, fyra sorters chili, physalis, rotselleri, oregano, basilika och lite sparris för att utöka den redan befintliga sparrisbädden.

I en annan bädd i det påbörjade trädgårdslandet finns redan 350 vitlöksklyftor och väntar på att det ska bli varmt. Om ett par veckor är det dags för squashen att komma under jord härinne men där vågar jag inte erkänna hur många sorter det blir…(grannarna på andra sidan väggen är inte lika tokiga som jag i denna grönsak med oändliga möjligheter.) Om en månad är det arbetshelg i trädgården och då hoppas vi att tjälen har försvunnit och våren kommit igång på allvar.

Sticklingar av diverse bärbuskar.

Sticklingar av diverse bärbuskar.

Såhär på vårvintern är det perfekt att planera utökningen av bärbeståndet i trädgården. Svarta vinbär är perfekt till smoothie, pannkakor och saft.  De röda är vackert till glassen samt garnering av sommarens chokladtårtor. Fjäder är också en härlig buske med många användningsområden. Du kan använda både blommorna och bären för att göra t.ex. saft. Men koka alltid bären så att det farliga ämnet, sambunigrin försvinner. Dubbelkolla även så det inte är druvfläder som du tar skott ifrån, de har röda bär. Aronia är också en trevlig buske med fina bär.

 
Det är just i denna tid du ska ta sticklingar, klipp av årsskott 15-25 cm långa från dina redan befintliga buskar. Du kan också fråga en granne eller ta en promenad till något gammal torplämning. Det är inte ovanligt att det växer förvildade buskar i närheten av någon inrasad jordkällare eller liknande. Glöm inte fråga markägaren för säkerhet skull. Skotten klipper du med en ren sekatör precis under en knopp. Fyll stora plastinnerkrukor med såjord och sätt grenarna utefter kanterna där det finns mer luft. Vill du snåla på såjorden så sätt en mindre kruka i mitten så minskar du på jordvolymen och på så sätt du kan sätta fler skott runt den innersta innerkrukan. Sedan sätter du ut krukorna utomhus där solens våren solstrålar inte torkar ut jorden snabbt. Efter någon månad börjar rötterna sakta sätta fart och  bladen börjar spira. Framåt sensommaren eller hösten kan du kolla hur rötterna mår och om du vill plantera ut de i trädgården. En del sticklingar kommer inte klara omställningen men om du tar många sticklingar så gör det ändå inget. Det viktigaste är att hålla koll så inte jorden torkar ut. Lycka till med förökningen av bärbeståndet i din trädgård.

Under 2017 var verksamheten vilande, men det var mycket som hände kring föreningens medlemmar och fokus låg framför allt på ett långsiktigt boende.

Vinter på Gamla Skolan

Gamla Skolan i vinterskrud

Henrik, Ellinor och Anton köpte fastigheten Gamla Skolan vid Krokstad utanför Säffle under början av 2016 och inledde en mycket omfattande renovering innan alla hade flyttat in senare samma höst. I samma tid föddes Ellinor och Antons son Edvin som ska fylla två år i oktober! Renoveringsarbetet pågår fortfarande och under hösten 2017 byttes söderväggens fasad och ett nytt tak låg på plats så sent som i december. Nu börjar dock fokus riktas mer och mer på trädgård och odling. Under förra året planterades ett tjugotal bärbuskar, hallonhäckar, rabarber, sparris, jordgubbar, humle och fem fruktträd. Under vår/sommar 2018 planerar vi att odla upp ca 500 löpmeter grödor i nyanlaggda odlingsbäddar. Mer om detta arbete kommer att rapporteras senare i vår!

Vinterlek vid Nergården

Vinterlek vid Nergården

Johan och Sara med familj köpte i maj 2017 en stor skogsfastighet, Spässlanda Nergården, intill Harefjorden strax norr om Säffle. Ett fantastiskt ställe med stor potential inom alla tänkbara områden. Flyttlass för både folk och fä gick mitt i varmaste sommaren. En ny hönsgård byggdes och den gamla hönsvagnen  kom väl till pass på den nya adressen, i väntan på ett större hönshus.

Tiden på Arvsbygården är förbi. Jag tror alla medlemmar kan enas om att de nästan fem år som föreningen verkade där var mycket lärorika och lustfyllda! Det var en innehållsrik period, där vi har hållit många workshops, arbetsdagar, festivaler, föredrag och fått många med värdefulla vänskaper och inte minst nya kunskaper. Allt detta har gett oss goda förutsättningar för ett fortsatt arbete, om än med ett lite annorlunda upplägg än den som beskrivet i den urspungliga visionen, eftersom föreningens medlemmar nu bor och verkar på olika fastigheter.

Nu siktar vi på mer aktivitet framöver, speciellt arbetshelger kommer att planeras inom kort!