Vi har fått tillökning på gården. Någon dag före midsommar började det pipa och krafsa i äggen. Efter ett par dagar var totalt 20? små dunbollar ute. Vi hade köpt 20 ägg i en mängd olika färger från en person med blandrashöns och från grannen hade vi fått några också. Idag på morgonen, en knapp vecka efter födsel, tyckte hönorna det var dags för första utevistelsen för kycklingarna. Lite väl tidigt tyckte vi men det gick bra. Hönorna var väl trötta på vara inne.

Hur många kan ni räkna till?

Det är skillnad på små och stora ägg.

Det är skillnad på små och stora ägg.

Förra sommaren fick vi förökning på gården i om med att två kycklingar kom till genom naturruvning. Turen var på vår sida och båda blev hönor. Nu sex månader senare händer det saker i hönsvagnen,  Esmeralda som den grå heter har börjat lägga sina första ägg. De är bara hälften så stora som sin mors och de andra hönorna men till sommaren antar vi att de kommer vara lika stora. Systern, vars namn Noel fick bestämma, fick av förståeliga själ namnet Grekland, då det någon vecka senare bar iväg på semester till just Grekland, har inte börjat värpa ännu. Men vi gissar att även hon kommer börja lägga sina första ägg snart. Det ska också bli kul och se hur många kycklingar vi får i år!

Från varm honung till färdig burk

Från varm honung till färdig burk

Igår var några av oss i föreningen på studiebesök på hos Lars Pettersson som driver företaget LP:s biodling. Företaget ligger norr om Kila och det var naturskyddsföreningen i Säffle som anordande träffen. Klockan 18.00 träffade vi (Anton, Henrik och Johan) Kjell i Säffle och vi samåkte till Kila. Där möttes vi ytterligare två medlemar i naturskyddsföreningen och blev samtidigt välkomnade av Lars. Han visade oss runt i de olika lokalerna och berättade hur produktionen gick till. Först visade han oss hur honungen silades och hur en maskin fyllde burkarna och satte på etiketter. Därefter visade han oss hur bivaxet smälters och sedan kavlades i ett sexkantmönster som sedan används till ramarna i bikuporna. Vi fick också en lektion i hur det gick till när man rensade och tvättade ramarna efter det att honungen har slungats. Lars har mellan 300-500 bisamhällen som genererar runt 60 000 kg honung. Men större delen av företaget omsättning kommer från försäljning av biprodukter som säljs via hans hemsida så innan det var dags för kaffe och smörgås visade han sin enorma lagerhall av allt från maskiner, socker, verktyg, arbetskläder och glasburkar som han har till försäljning. Eftersom han har 10 heltidsanställda förstår man att han säljer en och annan honungsburk!;) Lars sköljdes över av säkert ett hundratal frågor av oss som handlade om allt från kvalster, bins livslängd, pollinering till kristaller i honungen. Därefter köpte vi på oss lite produkter från hans affär och fick några bivaxplattor av Lars eftersom vi bl.a. hade köpt ljusvekar. 2 ½ timme senare tackade vi för ett mycket trevligt, lärorikt och inspirerande besök och det är inte omöjligt att det framöver kommer finnas ett eller två bisamhällen på gården.

[nggalbum id=7 template=extend]

För ett par veckor sedan blev gården två individer rikare. En ljusgrå liten Esmerallda och en svart Grekland kläcktes. Nu väntar vi med spänning på att få se om det är tuppar eller hönor vi fått. Vi hoppas naturligtvis på det senare så vi får fler goda ägg!

Tuppen Tuppa, hönan Höna, Esmerallda och Grekland

Tuppen Tuppa, hönan Höna, Esmerallda och Grekland

Simone och Tarzan

Simone och Tarzan

Här har vi gårdens levande musfällor Tarzan och Simone. Dessa små rackare har bott hos oss i ett par månader och vi trivs riktigt bra tillsammans, barnen älskar dem! Ett par näbbmöss om dagen och en och annan stackars blåmes har de släpat in de senaste veckorna så vi hoppas på en musfri vinter. Är det någon som är intresserad av kattungar? Vi funderar på om vi ska kastrera honan eller om vi ska låta henne få en kull ungar först.

Efter många telefonsamtal hit och dit hittade vi äntligen rätt. Kerstin i Kristinehamn hade det vi sökte – Hedemorahöns med genbanksintyg. Fort ska det gå också för Johan fyller ju 30 år den 22 maj och vad är inte en bättre present än några kacklande invånare på gården som ger närproducerade ägg. Hönsgårdsdomen var nästan klar men hönsvagnen behövde lite fix före inflytt så söndagen och måndagen gick åt till att fixa klart vagnen.

Tre glada höns och en tupp!

Tre glada höns och en tupp!

På tisdag eftermiddag åkte vi iväg till Kristinehamn och hämtade upp en ståtlig tupp och tre svarta hönor. Vi kom hem sent men vi väntade ändå ytterligare någon timme för att vara säkra på att Johan med familj sov. Då drog vi fram vagnen och domen framför sovrumsfönstret och la in de tungt sovande hönorna i vagnen. På morgonen vid halv sju satte vi på stereon utanför sovrumsfönstret med inspelat kackel/kuckeliku från Youtube. En minut senare stod hela familjen i fönstret och tittade ut med undrande blickar. Då gick vi upp och gav ett grattiskort med genbanksintyg från drängarna på gården (Anton och Henrik) samt Christine. Därefter blev det chokladtårta i sovrummet för att sedan hälsa de nya invånarna på gården välkomna. De verkar redan trivas mycket bra för det finns ägg att hämta varje dag! Annars är det ganska vanligt att det blir någon veckas uppehåll i värpandet efter en flytt. De är inte heller rädda så detta kommer bli så bra så bra. Nu får det gå i hönsgården runt en vecka för att vänja sig vid sitt nya hem före vi släpper ut dem fritt på gården för att picka när någon av oss är hemma.