Den ideela tidningen OM Omställning

Den ideela tidningen OM Omställning

Omställningsrörelsen i Sverige breder ut sig mer och mer. I allt högre grad börjar vi svenskar reagera på tecken såsom klimatpårverkan, ekonomiska kriser och extremism kopplat till känsla av maktlöshet och växande ekonomiska klyftor. Vi lever i en skör bubbla uppblåst av fossibla bränslen och är tvugna att börja backa innan källorna har sinat helt. I var och varannan stad dyker det upp omställningsrörelser kopplat till Omställning Sverige och det internationalla transition-nätverket som startades i Engelska Totnes för drygt tio år sedan. De är alla en viktig del i arbetet att minska beroendet av den globala handeln samt för att återta kunskap och mod för att stärka den lokala ekonomin och samarbetet på gräsrotsnivå.

Oberoende av Omställning Sverige startar nu tidningen OM Omställning som vill sprida kunskap nödvändig för en grön förändring samt rapportera om omställningsarbete i Sverige och resten av världen, ett fantastiskt initiativ. Redaktionen arbetar helt ideelt och söker efter fler eldsjälvar som vill vara med och bidra i arbetet att inspirera till vår tids viktigaste uppgift!

Simone och Tarzan

Simone och Tarzan

Här har vi gårdens levande musfällor Tarzan och Simone. Dessa små rackare har bott hos oss i ett par månader och vi trivs riktigt bra tillsammans, barnen älskar dem! Ett par näbbmöss om dagen och en och annan stackars blåmes har de släpat in de senaste veckorna så vi hoppas på en musfri vinter. Är det någon som är intresserad av kattungar? Vi funderar på om vi ska kastrera honan eller om vi ska låta henne få en kull ungar först.

Lova skördar midsommarpotatisen

Lova skördar midsommarpotatisen

Till midsommarlunchen kunde lilla Lova skörda den första färskpotatisen från landet, vilken härlig känsla! Blasten har växt något enormt och är snart en meter hög, så det var skönt att få veta att det även fanns något där under. Även squash, jordärtskocka, jordgubbar, majs, lök och en och annan kålplanta växer på fint – Vi är väldigt tacksamma att våra första odlingsförsökt gått så bra! Det som tagit sig mindre bra och har haft lite problem med att gro är bland annat morot, rödbeta, och bladsallad. Det som kommit upp ser fint ut, men grobarheten har inte varit vad vi hoppades på. De få purjolökar vi förkultiverade tar sig väldigt, väldigt långsamt, det återstår att se om det blir något till höstsoppan eller inte…

Om du är intresserad, läs gärna mer om hur vi skapade vår första köksträdgård genom att klicka här!