Henrik berättar om grönsaksodling för besökare från Jägargården

Henrik berättar om grönsaksodling för besökare från Jägargården

Efter att vi med ett litet brev presenterat oss, vår verksamhet och våra framtidsvisioner för Säffle Kommun har flera intressanta möten skapats. Första kontakten fick vi med kommunens näringslivsutvecklare Pia Proper. Pia visade stor entusiasm över de planer vi presenterade kring hållbar landsbygdsutveckling och insåg att dessa låg i direkt linje med kommunens nya plan ”Vision 2026”. Utvecklingsstrateg Anders Anstrin såg oss som en resurs vid arbetet att göra verklighet av den nya visionsplanen och har med sin gedigna erfarenhet inom ekonomi redan varit oss till hjälp när det kommer till finansiella frågor. Säffle Kommuns landsbygdsrådgivare Bengt Larsson har redan blivit en viktig kontakt för oss, han hjälper bland annat till med att reda ut frågor kring olika ägandeformer när det kommer till samägande av den jordbruksfastighet vi planerar att köpa. Frågan är såklart inte helt enkel, att äga en fastighet tillsammans innebär en hel rad svårigheter när det kommer till juridik och trygghet. Bengt Larsson som också jobbar för Hushållningssällskapet i Värmland kommer hjälpa oss med råd i kampen om att vinna frågan om förvärvstillstånd, en fråga som är av högsta vikt om föreningen Frijord ska kunna stå som ägare till vår fastighet.

En annan rolig upptäckt från möten med kommunen var det integration- och sysselsättningsprojekt som drivs på Jägargården vid Krokstad herrgård. Här möts långtidsarbetslösa och personer med olika bakgrund för att under ledning av Hans Hellberg från arbetsmarknadsenheten arbeta med praktiska odlingsprojekt. På en äng strax nedanför herrgården har man just satt plogen i marken för att under nästa år kunna odla rotfrukter som man önskar sälja till herrgårdens restaurang. I veckan var några av de nya grönsaksodlarna på besök hos oss för att lära sig mer om odling och den verksamhet vi bedriver!

Från varm honung till färdig burk

Från varm honung till färdig burk

Igår var några av oss i föreningen på studiebesök på hos Lars Pettersson som driver företaget LP:s biodling. Företaget ligger norr om Kila och det var naturskyddsföreningen i Säffle som anordande träffen. Klockan 18.00 träffade vi (Anton, Henrik och Johan) Kjell i Säffle och vi samåkte till Kila. Där möttes vi ytterligare två medlemar i naturskyddsföreningen och blev samtidigt välkomnade av Lars. Han visade oss runt i de olika lokalerna och berättade hur produktionen gick till. Först visade han oss hur honungen silades och hur en maskin fyllde burkarna och satte på etiketter. Därefter visade han oss hur bivaxet smälters och sedan kavlades i ett sexkantmönster som sedan används till ramarna i bikuporna. Vi fick också en lektion i hur det gick till när man rensade och tvättade ramarna efter det att honungen har slungats. Lars har mellan 300-500 bisamhällen som genererar runt 60 000 kg honung. Men större delen av företaget omsättning kommer från försäljning av biprodukter som säljs via hans hemsida så innan det var dags för kaffe och smörgås visade han sin enorma lagerhall av allt från maskiner, socker, verktyg, arbetskläder och glasburkar som han har till försäljning. Eftersom han har 10 heltidsanställda förstår man att han säljer en och annan honungsburk!;) Lars sköljdes över av säkert ett hundratal frågor av oss som handlade om allt från kvalster, bins livslängd, pollinering till kristaller i honungen. Därefter köpte vi på oss lite produkter från hans affär och fick några bivaxplattor av Lars eftersom vi bl.a. hade köpt ljusvekar. 2 ½ timme senare tackade vi för ett mycket trevligt, lärorikt och inspirerande besök och det är inte omöjligt att det framöver kommer finnas ett eller två bisamhällen på gården.

[nggalbum id=7 template=extend]

I våras fick vi föreningen en gammal husvagn som skulle skrotas.  Vi hämtade den i Vickersrud och vagnen har stått på gården sedan dess på grund av mycket annat som har hänt som hör sommaren till. Men nu under hösten finns det tid till annat och i dagarna började vi riva husvagnen.  Men vad ska vi göra med den?

En husvagn kommer få ny skepnad

En husvagn kommer få ny skepnad

– Jo vi ska riva ner hela husvagnen och bara använda underredet. Där på ska vi sedan bygga en bastu på så att det blir en bastuvagn istället för en husvagn. Det kommer säkert ta ett bra tag innan vi och ni kommer få se ett färdigt resultat. Men tanken är att man t.ex. kan ta med den ner till Vänerns strand när man vill bada bastu. Vi har börjat skissa och räkna på olika förslag på hur den skulle kunna se ut. Vilket av förslagen det blir är ännu inte klart men jag lovar att hålla er uppdaterade på hur arbetet fortgår.

Popcornmajs är grejer det!

Popcornmajs är grejer det!

Det är inte bara på Arvsbyn det växer så det knakar utan även ute på Lurö. Här ute har vi oftast flest soltimmar i hela Sverige och växtzon 1. Även om det ofta är någon vecka senare här på våren med tanke på att sjön fortfarande är kall tar vi igen det på hösten då det brukar gå långt in i oktober innan första frosten kommer. Här åts det under sommaren färskpotatisen Solist som blev omnämnd till årets potatis 2013. De senare sorterna  togs nyligen upp av sorterna Asterix, King Edvard och förstås Luröpotatisen. Även om Luröpotatisen inte ger så hög avkastning så känns det som en självklarhet att odla den här! Potatisen har sedan länge odlats här ute på ön men ingen vet vad den heter egentligen så den lila potatisen med vitt kött går under namnet Luröpotatis. Potatisen brukar finnas att köpa på Skördefesten på Värmlandsnäs på potatisgården Bodaholm som ofta har många olika sorter de säljer om det är någon som är intresserad av att köpa.

En hel del squash och pumpa har odlats och Stormköket var i stort sett självförsörjande på både meterhög dill och persilja under sommaren.  Även en hel del sallad, rabarber, jordärtskockor, kajpar och vitlök har odlats. Ärtor och bönor i form av Gråärt, Blåärt och kokbönan Signebönan odlades. Nytt för i år är också popcornmajs, perfekt för fredagsmys framför brasan!