gifter

Minstingen Lova på gården är modell

Några av de tovade alster som gjordes i lördags

Några av de tovade alster som gjordes i lördags

I lördags arrangerade föreningen en workshop i att tillverka tvålar, schampotvålar och att tova i ull.  Hela frijord var samlad på gården under helgen och en hel drös av vänner var också här och ullade och gjorde tvålar.

Ullen kom från får och lamm som betat på Lurö för att hålla kulturlandskapen öppna och Maria hade även med sig ull från sina får på gården.  Denna ull kardade vi med en kardmaskin som vi har fått låna. Av denna ull tovade vi sittdynor i olika former och färger, skosulor som kommer väl till pass nu när vintern börjar göra anspråk på Sverige och även en hängande fågelholk.

När det gäller vanligt schampo så innehåller de i många fall olika kemikalier och ämnen som inte är nyttigt för dig och din närmiljö. Kosmetikalagstiftningen ställer mycket låga krav på ämnen som är miljöfarliga, allergiframkallande eller hormonstörande.  Eftersom schampotvål är i fast form behövs det inga konstigheter i tvålarna som annars skulle behövas användas när det gäller rinnande schampo. De tvålar och vi tillverkad innehöll endast vatten, kaustiksoda och vegetariska och ekologiska fetter så som olivolja, rapsolja och kokosfett. Eteriska oljor och kryddor användes även för att sätta färg och doft på tvålarna. I schampotvålarna använde vi oss även av ricinolja, avokadoolja, jojobaolja och sheasmör som löddrar bättre och ger håret mer lyster. Här är en bra länk som visar vilka kemikalier man bör undvika. Nu ska tvålarna vila några veckor för att neutralisera sig och kommer kanske bli årets julklapp från frijord.

Tack alla för en mycket trevlig helg!