Gamla stumpar blir till nya ljus!

Gamla stumpar blir till nya ljus!

Stearinljusen brinner ned på löpande band såhär års, de ger så härligt med ljus och värme i vintermörkret! Här om dagen samlade vi alla gamla stumpar för att gjuta blockljus av det som annars bara kastas bort. Vi smälte stearinet i en gammal kaffekanna med pip, på så vis var det enkelt att skilja bort vekar och gammalt sot. Allehanda formar såsom plastglas, pantburkar och Tetrapak användes som form. Till stearinet tillsatte vi också lite bivax, det ger både god doft, fin färg och längre brinntid!

I vintertid kan det också vara skönt att ha en bra salva att smörja in torra händer och nariga läppar med. Vi testade att göra en salva på vanlig matolja och bivax. Snabbt och enkelt! Här är grundreceptet: Värm 2 dl ekologisk raps- eller olivolja i vattenbad och smält ner 15-20 gram bivax under omrörning. För att piffa upp salvan, ha i tex eterisk olja, sheasmör eller jojobaolja.

Den tillverkade generatorn monteras samman

Den tillverkade generatorn monteras samman

I helgen anordnade vi i samarbete med Studiefrämjandet en liten studiecirkel om småskalig vindkraft på Arvsbygården. De tre dagarna bestod mestadels av praktiska arbete, där vi utifrån en befintlig design började bygga ett litet vertikalaxlat vindkraftverk (VAWT). Till skillnad från en vanlig horisontell design är vertikala vindkraftverk kända för att ha lägre rotationshastighet och därmed lägre ljudnivå, men även för sin förmåga att ta upp vind från alla riktningar utan att först behöva vrida på turbinen. Kraftverkets växelströmsgenerator byggdes med hjälp av koppartråd som lindades till spolar samt starka magneter som fästes på den metallplatta som i sin tur monterades på själva turbinen. Turbinens vingar tillverkades i glasfiberarmerad plast.

Den lilla vindturbinen är ett första experiment för att studera hur större turbiner kan designas. När kraftverket är färdigt kommer det att kopplas till en batteribank på 12 V / 500 Ah och laddspänning, ström, rotationshastiget samt vindhastighet kommer att mätas och loggas med hjälp av en microcontroller av typen Arduino. Denna prototyp ingår i ett större projekt där vi parallellt arbetar med att utveckla en större VAWT på närmare 2 kW, som tillsammans med solceller, styrsystem, batteribank och inverter skall kunna försörja ett hushåll med el utan nätanslutning, i form av vad man brukar kalla Off-grid.