Nyvakna potatisar

Nyvakna potatisar

I år hoppas vi på att få smaka en god blandning av olika potatissorter, vid förra årets skördefest här på Värmlandsnäs fick vi tag på en rad spännande och för oss nya knölar. Leksand vit, Sunside, Cirisa, Gullöga och Blue de la manche med sitt blåa kött är några av årets nykomlingar. I sina påsar har de under vintern legat mörkt och svalt i matkällaren. Några har trots detta redan börjat gro, men de andra väcker vi nu stillsamt med sparsamt ljus och lite varmare temperatur allteftersom solens närvaro tilltar. Om en månad kanske det är dags att hoppa i jorden!

Vi arbetar samtidigt med att utöka vårt trädgårdsland lite. Vi tar små steg, vi vet inte hur länge vi kommer kunna odla just här, men vi vill ändå utveckla i den mån det är rimligt – Helst skulle vi vilja ha fyra gånger så stort! Det blir i alla fall 30 kvadratmeter nybruten mark för potatis.

Perfekt på smörgåsen

Perfekt på smörgåsen

Trädgårdslandet var förra året fyllt med en mängd olika ärtsorter och däribland Gråärten. Denna traditionella baljväxt odlades mycket förr i tiden men har på senare tid glömts bort, kanske för att den inte passar in i dagens konventionella jordbruk. För ett par år sedan fick vi två gråärter av vår vän Frida och förra året lyckades vi få upp ett gäng ärter som vi sedan torkade. Ärtorna kokade vi igår på vedspisen och mixade sedan med vitlök, örtsalt, svartpeppar och kallpressad rapsolja.  Jag säger bara ett ord! MUMS! Passar perfekt som pålägg på frukostmackan. Vi har ett gäng över så är det någon som vill byta eller köpa fröer så säg bara till, vi har även Blåärt, Signeböna o lite annat om någon skulle vara intresserad.

frön kommer i jord

Frön kommer i jord

Redan för ett par veckor sedan åkte de första tomat- och chilifröna under jord. De har redan brutit sig upp genom jordskorpan och lapar nu vårsol genom fönstret. Nu var det dags för resten av de fröer som behöver förkultiveras inne. Squash, pumpa, zucchini, nakenfröpumpa och gurka sattes i lite större platskrukor då be behöver mer utrymme. Året före provade vi även kartongkrukor som multnar ner när sedan planteras ut i jorden, inte att föredra är vår slutsats, då de lättare torkar ut och möglar under förkultiveringen. I år sattes mer purjolök än förra året men färre broccoli, brysselkål och blomkål. Kruskål och rotselleri är för oss ett nytt möte som vi inte provat på förut och det ska bli intressant att de kan tillföra. Popcornmajsfröna är såklart även i år satta och likaså vanlig sockermajs. Basilikafröna har också fått varm fuktig jord runt sig.

Nu är det bara att vänta några veckor till sedan kan vi sätta ut dessa späda plantor och sedan direktså resten av fröna. Kanske blir det i påskhelgen då vi ska träffas för att arbeta, ha trevligt och ha årsmöte på gården. Många är fröna har vi tagit själva från förra årets skörd men vi kompletterar även ekologiska frön från Runåbergs. Trädgårdslandet är redan rensat och snart ska ny mark brytas för att få plats med ännu mer närproducerad och ekologisk mat.