Vindsnurran monterad på nocken.

Vindsnurran monterad på nocken.

Som ni kanske sett så har vi under vintern haft en studiecirkel i att bygga ett litet vertikalaxlat vindkraftverk (om detta kan du läsa mer här). Under våren har detta monterats på ladugårdens gavel och provkörts mot en batteribank som monterats in i ett skåp strax bredvid gårdens gamla grävda brunn. Till denna brunn har vi nu installerat en pump som med energi från vindkraftverket ska pumpa vatten till trädgårdens odlingar i sommar!

Det kan tyckas att systemet är väl ambitiöst för en relativt enkel bevattning, men faktum är att dess huvudsakliga syfte är lära oss mer om vinkraftsteknik, batteri- och styrsystem, dvs. egenproducerad el! Det lilla vinkraftverket är en första prototyp av ett vertikalaxlat verk, men vi har som mål att designa och bygga ett med ungefär tio gånger så hög kapacitet, ca 2 kW. Detta tillsammans med lite solceller och ett smart batterisystem skulle utan problem kunna försörja ett mindre hushåll, helt frisåtende från elnätet.

Skåp med batterier och styrsystem.

Skåp med batterier och styrsystem.

Under testkörningen av vinkraftverket har vi lärt oss hur man med hjälp av en Arduino micro controller och sensorer för bl.a. ström, spänning samt rotations- och vindhastighet kan ta fram viktig data för turbinens och generatorns karaktäristik. Att kunna mäta verkliga resultat och jämföra med de beräkningar vi gjort under designprocessen är av största vikt när vi framöver vill skala upp vår modell och göra nödvändiga förändringar i designen. För den som vill veta mer om hur vi arbetat med micro controllers, simulering i MATLAB/Simulink och aerodynamiska beräkningar så är det bara att fråga på!

Johan hjälper till

Johan hjälper till

I söndags for några av frijords medlemmar till Säffle för att lära nyanlända svenskar att cykla. Detta är ett projekt som heter livsviktig integration som Säffle kommun står bakom och där Conny Groot är projektledare. Projektet tar hand om och hjälper invandrare att förstå den svenska samhällsstrukturen och samtidigt öka integrationen . Man vill också öka kunskapen och kännedomen för hur olika myndigheter och organisationer arbetar såsom t.ex. räddningstjänsten och polisen. Samtidigt arbetar man med mer konkreta projekt som att lära sig simma, cykla, trafikfrågor och vad man ska göra om man går vilse i skogen.

Men nu tillbaka till söndagen, vi träffades utanför forskningen i Säffle där det finns en stor tom parkering, på söndagar i alla fall. De kom drygt 10 personer som ville lära sig cykla, detta var andra tillfället för säsongen och någon hade redan lärt sig cykla första lektionen! Några fler hade tillkommit denna sessionen och för en del var det första gången de satt på en cykel. Så det behövdes mer än en hand för att hålla balansen. För den som redan kan cykla är det busenkelt men är det första gången man ska upp på cykeln så är det svårt att hålla balansen, trampa åt rätt håll, förstå sig på bromsarna och samtidigt styra! Men många gjorde stora framsteg och jag tror att de flesta komma att kunna cykla när säsongen är slut.

Efter drygt en timma var både elever och lärare trötta och det var dags för fika och gemenskap. Sammanfattningsvis kan man säga att det var en trevlig dag med intressanta möten. Dra gärna ditt strå till stacken och jobba ideellt med integration, en livsviktig fråga!

Följ projektet på facebook.

Henrik hjälper till att hålla balansen

Henrik hjälper till att hålla balansen

Dagens skörd

Dagens skörd

Häromdagen var det den stora nässelplockardagen på gården. Alla bunkar och skålar som fanns att tillgå blev fyllda med dessa vitaminblad. Dessa sköljdes och förvälldes i omgångar i en stor gryta med vatten. Att det just var en stor gryta var för att ifall det fortfarande fanns något sandkorn kvar skulle dessa hitta mot botten av grytan. En del av nässlorna användes direkt till en soppa på nässlor, jordärtskocka och broccoli men det mesta frös ner i väntan på passande middagar. Det nyttiga vattnet som blev kvar efter förvällningen av nässlorna har används i de såser, grytor och pastakokande påföljande dagar.

Eftersom kidsen på gården är väl små för just plockning av dessa stickande växter fick de istället plocka maskrosblommor som kokades med vatten, citron, socker och vaniljsocker till maskrossaft. Detta gick helt klart hem hos de små men inte lika populärt bland föräldragenerationen.

Men det gjorde inte så mycket för samma kväll var det dags för årets första rabarberkräm med nyskördade rabarber och i frysen fanns fortfarande ett par påsar av förra årets skörd av trädgårdshallon. Däri åkte maskrossaften för att söta till krämen utan att försämra smakupplevelsen.

De senaste dagarna har det även druckits en del örttea på gården, direkt från trädgårdslandet! Citronmynta, svartvinbärsblad, citronmeliss, hallonblad och nässelblad kokades och avnjöts för vissa av oss med lite honung. Gott och nyttigt!