Humledoftande vörtkok!

Humledoftande vörtkok!

Lördagen den 21 februari bjuder föreningen Frijord in till att delta i ölbryggning på Arvsbygården. Med krossad malt, humle och vatten bereder och kokar vi tillsammans den vört som därefter ska jäsas och buteljeras lagom till påskmiddagen! Utifrån erfarenhet från tidigare recept satsar vi denna gång på en kraftigt torrhumlad IPA med medelstark beska och styrka på omkring 6.5%. Vi är inga välrenommerade bryggmästare, men tillsammans har vi kunskap nog att i teori och praktik gå igenom ölbyggningens olika steg och processer samt svara på de flesta frågor som uppkommer efter vägen. Förutom detta kan vi tillsammans få fram ett fantastiskt gott och humledoftande öl!

Vi börjar förberedelserna vid 10-tiden och vörtkokets olika steg tar antagligen större delen av eftermiddagen, med stopp för sopplunch som Frijord bjuder på. Kom förbi för att umgås och delta i arbetet under hela eller en del av dagen. Att brygga öl är både enkelt, billigt och gott – Vi hoppas kunna inspirera fler av er att själva utforska humlegården!

Vänligen meddela i förväg om du kommer delta under lunchen – Hjärtligt välkomna!

Full fart i ullverkstaden!

Full fart i ullverkstaden!

Igår var gården full med tovningssugna vänner på besök. Föreningen ordnade workshop i tovning och inspirationen flödade. Ullen hade vi fått från fåren på Lurö, byteshandlat med grannen och några hade även med sig sin egen ull. Kardmaskinen gick varm under hela dagen och vantar, tofflor och ullsulor producerades i rask takt. Även sittunderlag, mössa, ampel och ett Ipad-fodral tillverkades. Tumvantarna gjordes på två olika sätt, där den ena syddes ihop med redan tovade stycken och där de andra tovades ihop i ett stycke med en plastform i mitten. En del av oss var förstagångstovare medan andra hade mer erfarenhet, men många arbetade frenetiskt och idag har flera ont i händerna efter allt handarbete! Till lunch serverades soppa gjort på jordärtskockor, potatis, purjolök och gul lök från förra årets skördar, härligt ackompanjerat med nygräddat filmjölksbröd. Totalt blev vi 13 personer under dagen som var med och tovade på Arvsbygården.

Frijord tackar alla och hälsar välkommen åter nästa gång!