Böcker till utlåning!

Böcker till utlåning!

Böcker till utlåning!

I somras föreläste Johannes Söderqvist för oss om peak-oil och om hur världsekonomin egentligen mår, på föreningens festival. Då köpte Frijord in boken “Kungen är död- leve de ofödda barnen” som han har skrivit. Boken låter oss botanisera i ekologin, energin och ekonomin -och här vare sig duckar eller blundar han för problemens storlek – men samtidigt ger han oss en bild av “det ursprungligt mänskliga” som ligger mycket långt bort från samtidens ofta cyniska människosyn. Till sin hjälp tar Johannes historien, filosofi och vetenskap. Naturligtvis är människan girig, men hon är också generös och samarbetsälskande, ja, kanske rentav det mest sociala djuret av alla. Ett framtida samhälle som både är mer uthålligt och jämlikt än dagens är möjligt, vi måste bara vilja det tillräckligt mycket.

Vi har några exemplar över så är du sugen på lite läsning hör av dig till Frijord så får du låna boken.

Humle av typen NZ Cascade och Amarillo

Humle av typen NZ Cascade och Amarillo

För en vecka sedan hölls vår första workshop i ölbryggning, en rolig och stundvis intensiv process som definitivt kommer bli ett återkommande evenemang framöver. Till denna påsköl användes bara inköpta varor, däribland malt från Tyskland och humle från Nya Zeeland och USA. Vi hoppas framöver på att kunna experimentera mer med lokalt odlad och förädlad malt, dessutom letar vi kontakter för att få tag på en Nordisk humlesort med tillräcklig halt alfasyra att brygga ale. Har du någon idé så är vi hemskt glada av att höra!

Frijord vill tacka alla öltörstande bryggdeltagare i allmänhet, och bryggmästare Jonas Mattsson i synnerhet!

Ull i mängder.

Ull i mängder.

Igår drog flera av föreningens Frijords medlemmar till fårfest i Kil. Det är en årlig arrangemang som har anordnats sedan 2006  (med undantag för 2012). Festen syfte är att sprida kunskap och inspirera med allt från skötsel av djur, skinn, tovning och en massa ull. De har upp till 8000 besökare under den tidiga vårhelg festen hålls. Frijord hade en mycket bra dag på fårfesten där vi köpte tovningsnålar, ull och inspirerades i massor. Så nu dröjer det nog inte länge innan vi sätter igång med tovandet här på gården 🙂

Här är en länk till fårfest i Kil som är något som föreningen rekommenderar er att besöka.