Nu när våren äntligen kastar sig in över byggden så rorar vi oss gärna med att arbeta i jorden och planera årets odlingar. Årets plan är uppladdad tillsammans med tidigare års här på hemsidan. I år kommer vi odla ca. 175 kvadratmeter – För att se vad, klicka här!

Lova barfota i potatislandet.

Lova barfota i potatislandet.

Idag hjälptes hela gården till med att få knölarna under jord. Totalt var det nio sorter som sattes, några favoriter från från tidigare år såsom solist, cerisa, andean sunside och luröpotatis. Men vi tänkte även prova några nya sorter som vi inte odlat förut, däribland mandel, highland burgundy red och linzel delicatesse. Varje år utökar vi odlingarna lite och i år blev det ett helt nytt potatisland. På så sätt får vi mer plats att odla mer grönsaker. Förodlingen är även i full gång, tomat, chili och paprika såddes för någon månad sen och nu har vi sått kålväxter, popcorn majs, squash och lite rotfrukter. Men före allt detta plockade vi andra skörden av nässlor för i år som blev en härlig soppa till lunch före det att arbetet drogs igång.

Påskbrasa och gräsbränning

Påskbrasa och gräsbränning

Att Frijord intar nya marker är kanske något av en överdrift och snarare en önskan av oss medlemmar! Den senaste tiden har vi tittat på ett flertal fastigheter men inte hittat något som kan tillgodose alla våra behov. Tills vidare fortsätter vi gräva där vi står! Under påskhelgen anlade vi nämligen ett nytt potatisland om dryga 50 kvadratmeter. Vid sidan av dammen, bakom den gamla ladugården brukar nässlorna växa sig höga – En kväverik och mycket fin och sandrik jord fanns där under. Arbetet som pågick i tre dagar bestod i gräsbränning, fräsning, rensning av rötter och krattning/kupning av jorden. Årets utvalda potatisutsäde börjar få fina groddar och är snart redo att sättas!

Under helgens påskfest kunde vi också provsmaka Frijords nybryggda påsköl. Vi är fantastiskt nöjda med resultatet, det blev en relativt lätt IPA med välbalanserat beska och en frisk citrusdoftande humlekarraktär. Till middagen serverades också årets första nässelsoppa, gjord på små, små späda nässelskott från ladugårdarnas soldränkta sydgavlar!