Nässla blir till omelett.

Nässla blir till omelett.

När den första grönskan kommer brukar vinterns matlager sinat och än är det en bit kvar tills ny mat växt till sig. Då, just då är det brännässlans tid att spira och samtidigt är växten mångfacetterad på middagsbordet . Nässelsoppa är enkelt att göra, likaså en snabb omelett med nässla och luftlök. Nässelstuvning tillsammans med en annan vårprimör som jordärtskockan gifter sig bra ihop. En annat bra sätt att ha nässlor året om är att förvälla och frysa in topparna i påsar med lite av vätskan man förvällde i. Eftersom den inte innehåller fett håller den sig länge, men se till att använda fryspåsar och inte plastpåsar när du fryser in. Ett annat sätt är att använda den i smoothies, gärna rå på våren, för mixar man del bara ordentligt så sticker den inte. Ett annat sätt är att torka den och eventuellt mixa den till ett pulver för då är den lättare hantera och tar även mindre utrymme. Supernyttigt dessutom! Nässlan kan även bytas ut mot andra gröna saker. Du kanske har hört talas om spenatlasagne, prova nässellasagne istället eller använd den nästa gång du bakar bröd. Prova dig fram, den kan nästan användas till allt!  Hann du inte med att ta tillvara på nässlan och den börjat gå i blom kan man slå/klippa nässlan så kommer den nya skott igen med ny skörd senare på sommaren till följd. Lycka till!

Plåten blev ett kycklinghus

Plåten blev ett kycklinghus

 

Husvagnen är sedan länge nermonterad men efteråt kom vi fram till att underredet var för klent för att bygga en träbastu på. Men delar av den har redan kommit till användning, t.ex. ett extra kycklinghus med utegård på hjul, förstås. Där kan hönan och kycklingarna bo ett tag tills de blivit lite större. Nu har vi även kohandlat till oss en gammal balvagn mot bastubad som kommer bli mycket bättre och är starkare än husvagnsunderredet.

Förra hösten sågade vi bjälkar och plank till bastubygget med en solosåg. Nu har virket torkat och detta hämtades härom veckan hem till gården med pråm. Men eftersom sommaren nu nalkas med alla dess projekt kommer vi lägga vagnen på is och tanken är att dra igång bygget framåt hösten när bastandet kommer igång igen.

Så ni får hållas till tåls ännu ett tag så bjuder vi in till bastufest när bygget är klart! Tills dess får ni titta på lite bilder och njuta av sommaren!

Hemkörning av virke

Hemkörning av virke

Plank och reglar

Plank och reglar