Rik på bär

Några av bären rensades på ön före avfärd mot land.

Några av bären rensades på ön före avfärd mot land

Före sommaren satte föreningen upp som mål att plocka minst 50 liter bär för att kunna ta fram under vinterns kyliga dagar. Idag var nog sista bärplockardagen då de antioxidantrika tranbären skulle plockas. Norra Hökön har de bästa tranbärsmyrarna och dit styrde seglen. Efter några timmars plockande var 10 liters hinken nästan full och nu ska bären bara rensas och läggas ner i frysen för att sedan bli juice, smoothie och kanske något mer. Just tranbär och även lingon vill ha ett par frostnätter eller frysas i boxen för att bli sötare.

Blåbär slutade vi räkna efter 20 liter, lingon drygt 10 liter och därtill svarta, röda och vita vinbär. Hallon, björnbär, jordgubbar ligger också i frysen o väntar på att plockas fram för att bli paj, kräm och sylt m.m.  Ex antal kilo rabarber har också plockats och en del ligger i frysen medan andra stjälkar redan blivit saft. Så vårt mål att plocka 50 liter bär var ingen match, frågan är bara vad målet blir till nästa år.

Workshop

Lav som kommer användas till färgning av ullgarn.

Lav som kommer användas till färgning av ullgarn.

Lördagen den 14 november bjuder föreningen frijord in till workshop på gården. Vi kommer tova med ull, växtfärga ullgarn och brygga öl. Vi börjar dagen runt 10 och håller på dela dagen och du är välkommen att droppa in när det passar. Vi bjuder på sopplunch och middag och vill man sova över finns det plats även för det. Hör av dig om du är intresserad och vill komma och hänga med oss. Säg till när du tror du kommer så vi vet hur många som vill ha mat och vem som vill sova över.

Så är du sugen på att tova dig ett par ullsulor inför vintern eller lära dig mer om ölbryggeri är detta är en dag för dig!

Hör av dig till: henrik (at) frijord.se eller 0730  55 97 57

Årets skörd av Lurö-potatis och King Edward

Årets skörd av Lurö-potatis och King Edward

I det för året nya potatislandet har delikatessorter som Cerisa, Mandel, Andean Sunside, Highland Burgundy Red och Blue de la Manche samsats med mer traditionella sorter som King Edward och Solist, men även med vår unika “Lurö-potatis”! Skörden har varit sisådär för många av sorterna, vissa säger att det inte är optimalt att odla potatis på nybruten mark? Lurö-potatisen har återigen visat sig stark och otvivelaktigt tagit hem priset som årets mest lyckade sort när det kommer till utdelning!

Lurö-potatisen är en gammal sort som “hittades” på Lurö i Vänern och har börjat odlas i liten skala på Bodaholms gård på Värmlandsnäs. Den är vackert violett i skalet, har något mjölig konsistens och en uns smörsmak!

Innan vi stuvar in årets skärd i potatiskällaren så torkar vi potatisen och sorterar ut utsäde för nästa år. Vi väljer knölar med jämn form, utan angrepp och av lagom storklek. Med fördel kan man använda gröna solskadade potatisar eftersom det solamin som bildas av för mycket ljus ändå försvinner i själva potatisblasten som sedan växer upp.

Några av dessa klyftor sattes ner igen.

Några av dessa klyftor sattes ner igen.

Den här tiden på året är det mycket som ska upp ur jorden. Det ska skördas rötter och knölar av alla dess slag. Morötter, rödbetor, palsternacka, kålrot, potatis och jordärtskockor m.m. Men det är inte allt ska ska upp ur jord. Viss mat ska ner i jorden igen. Såhär års är det vitlöken som ska ner i myllan för att bli fler till nästa år. Av årets vitlöksskörd var det 150 klyftor som åter fick jord under huvudet. Men före löken åkte i jorden grävdes det ner bokashikompost. Vitlöken vill ha mycket näring för att trivas och  växa sig stor och då passar bokashi bra. Så nu har vi tio rader med vitlök som vi hoppas ska räcka för oss alla på gården under ett helt år.