Sticklingar av diverse bärbuskar.

Sticklingar av diverse bärbuskar.

Såhär på vårvintern är det perfekt att planera utökningen av bärbeståndet i trädgården. Svarta vinbär är perfekt till smoothie, pannkakor och saft.  De röda är vackert till glassen samt garnering av sommarens chokladtårtor. Fjäder är också en härlig buske med många användningsområden. Du kan använda både blommorna och bären för att göra t.ex. saft. Men koka alltid bären så att det farliga ämnet, sambunigrin försvinner. Dubbelkolla även så det inte är druvfläder som du tar skott ifrån, de har röda bär. Aronia är också en trevlig buske med fina bär.

 
Det är just i denna tid du ska ta sticklingar, klipp av årsskott 15-25 cm långa från dina redan befintliga buskar. Du kan också fråga en granne eller ta en promenad till något gammal torplämning. Det är inte ovanligt att det växer förvildade buskar i närheten av någon inrasad jordkällare eller liknande. Glöm inte fråga markägaren för säkerhet skull. Skotten klipper du med en ren sekatör precis under en knopp. Fyll stora plastinnerkrukor med såjord och sätt grenarna utefter kanterna där det finns mer luft. Vill du snåla på såjorden så sätt en mindre kruka i mitten så minskar du på jordvolymen och på så sätt du kan sätta fler skott runt den innersta innerkrukan. Sedan sätter du ut krukorna utomhus där solens våren solstrålar inte torkar ut jorden snabbt. Efter någon månad börjar rötterna sakta sätta fart och  bladen börjar spira. Framåt sensommaren eller hösten kan du kolla hur rötterna mår och om du vill plantera ut de i trädgården. En del sticklingar kommer inte klara omställningen men om du tar många sticklingar så gör det ändå inget. Det viktigaste är att hålla koll så inte jorden torkar ut. Lycka till med förökningen av bärbeståndet i din trädgård.

Under 2017 var verksamheten vilande, men det var mycket som hände kring föreningens medlemmar och fokus låg framför allt på ett långsiktigt boende.

Vinter på Gamla Skolan

Gamla Skolan i vinterskrud

Henrik, Ellinor och Anton köpte fastigheten Gamla Skolan vid Krokstad utanför Säffle under början av 2016 och inledde en mycket omfattande renovering innan alla hade flyttat in senare samma höst. I samma tid föddes Ellinor och Antons son Edvin som ska fylla två år i oktober! Renoveringsarbetet pågår fortfarande och under hösten 2017 byttes söderväggens fasad och ett nytt tak låg på plats så sent som i december. Nu börjar dock fokus riktas mer och mer på trädgård och odling. Under förra året planterades ett tjugotal bärbuskar, hallonhäckar, rabarber, sparris, jordgubbar, humle och fem fruktträd. Under vår/sommar 2018 planerar vi att odla upp ca 500 löpmeter grödor i nyanlaggda odlingsbäddar. Mer om detta arbete kommer att rapporteras senare i vår!

Vinterlek vid Nergården

Vinterlek vid Nergården

Johan och Sara med familj köpte i maj 2017 en stor skogsfastighet, Spässlanda Nergården, intill Harefjorden strax norr om Säffle. Ett fantastiskt ställe med stor potential inom alla tänkbara områden. Flyttlass för både folk och fä gick mitt i varmaste sommaren. En ny hönsgård byggdes och den gamla hönsvagnen  kom väl till pass på den nya adressen, i väntan på ett större hönshus.

Tiden på Arvsbygården är förbi. Jag tror alla medlemmar kan enas om att de nästan fem år som föreningen verkade där var mycket lärorika och lustfyllda! Det var en innehållsrik period, där vi har hållit många workshops, arbetsdagar, festivaler, föredrag och fått många med värdefulla vänskaper och inte minst nya kunskaper. Allt detta har gett oss goda förutsättningar för ett fortsatt arbete, om än med ett lite annorlunda upplägg än den som beskrivet i den urspungliga visionen, eftersom föreningens medlemmar nu bor och verkar på olika fastigheter.

Nu siktar vi på mer aktivitet framöver, speciellt arbetshelger kommer att planeras inom kort!