Äntligen är tomaterna på gång. De första puttekulorna är formade på de tidiga tomatsorterna. Förra året odlade vi tre tomatplantor i tre olika sorter, men i år har vi utökat till ett tjugotal frilandstomater och 14 stycken i glashuset. Det är ett 20-tal olika sorter, från vinbärstomater, körsbärstomater till bifftomater och lagringstomater i olika färger och former. I glashuset styrs droppbevattningen med en timer som automatiskt sätts på 2 x 30 minuter dagligen. Plantorna odlar vi i hinkar med gödsel som vi bytt oss till från en lokal ekologiskt bonde, detta varvar vi med bokashikompost. Och det växer så det knakar så snart är både tomatsalladerna och vinterns tomatgrytor räddade.

Tomatplantorna växer snabbt med bokashikompost.

Att lägga in enligt 123 receptet är busenkelt. Man tar 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Ofta hettar man upp vätskan och låter den svalna. Sedan häller man över det man vill lägga in. Vanligt är rödlök eller någon annan grönsak. Men senast provande jag med gräslöksblomknoppar som man vanligtvis inte använder till något. Speciellt bra är det eftersom man inte vill att gräslöken ska gå i blom eftersom den då tappar sitt växande. Detta blir en perfekt och vacker gåbortpresent.

Picklade gräslöksknoppar.