De sattes sent i höstas, några veckor före vintern slog till och idag var det dags för skörd. En av sorterna var Messidrome och den andra sorten som vi odlat i många år, vet vi inte namnet på. Runt 100 vitlökar skördades, de 15-20 största kommer sparas som utsäde och sättas igen strax före tjälen kommer. Resten borde räcka till oss tills nästa års vitlök ska skördas. Kanske kan vi ge bort lite också.

Nyskördad vitlök som ska torkas.

Nu börjar trädgården leverera på allvar. Våra 80-talet jordgubbsplantor från 2016, 2017 och 2018 ger oss just nu skörd varje dag. Det vi inte hinner äta upp åker ner i frysen och kommer bli kräm, sylt, saft och kanske även paj. Ett 10-tal liter jordgubbar ligger redan i frysen och mer lär det bli. De röda vinbären är också skördade och ligger i frysen och snart är det dags att skörda svarta och vita vinbär, krusbär, hallon och blåbär. De egengjorda pinnglassar på jordgubbar till de små verkar också gå hem. Jag tor vi får göra en ny sats idag igen och snart kan vi prova med andra bär också.

Gårdagens skörd av jordgubbar.