Årets bondbönor

2015 års bondböneskörd

2015 års bondböneskörd

Sommaren drar sig mot sitt slut, men inget ont som inte för något gott med sig – Nu är det skördetid! Landet och skogen har länge varit full av rikedom, frysen är nu fylld up till bredden, hur ska vi få plats med allt? Kanske borde man torka mer, istället för att frysa, men det är så härligt med förvällda bönor och svampar som man snabbt och enkelt kan tillaga i vinter!

Extra kul är att odla proteinrika grödor! Årets bondböneskörd blev ca 10 kg spritsade bönor, fullspäckade med protein, mineraler och vitaminer. Skörden kommer från 90 plantor, med eget utsäde som vi nu sparar och förädlar för fjärde året i rad. Bondbönan är fantastiskt enkel och tacksam att odla, grobarheten är nära 100% på friland och den kvävefixerande växten sköter sig bra själv om man grundgödslat innan planteringen. Efter skörden så spritsas bönorna och torkas eller förvälls. Vi använder framför allt bönorna till wook, soppor, pesto eller biffar. För det senare alternativet blandar man gärna upp med kokt hirs eller qinoua för att få en knaprig biff som binder ihop bra.

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.