Årets skörd av Lurö-potatis och King Edward

Årets skörd av Lurö-potatis och King Edward

I det för året nya potatislandet har delikatessorter som Cerisa, Mandel, Andean Sunside, Highland Burgundy Red och Blue de la Manche samsats med mer traditionella sorter som King Edward och Solist, men även med vår unika “Lurö-potatis”! Skörden har varit sisådär för många av sorterna, vissa säger att det inte är optimalt att odla potatis på nybruten mark? Lurö-potatisen har återigen visat sig stark och otvivelaktigt tagit hem priset som årets mest lyckade sort när det kommer till utdelning!

Lurö-potatisen är en gammal sort som “hittades” på Lurö i Vänern och har börjat odlas i liten skala på Bodaholms gård på Värmlandsnäs. Den är vackert violett i skalet, har något mjölig konsistens och en uns smörsmak!

Innan vi stuvar in årets skärd i potatiskällaren så torkar vi potatisen och sorterar ut utsäde för nästa år. Vi väljer knölar med jämn form, utan angrepp och av lagom storklek. Med fördel kan man använda gröna solskadade potatisar eftersom det solamin som bildas av för mycket ljus ändå försvinner i själva potatisblasten som sedan växer upp.

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.