Förökning av bärburkar

Sticklingar av diverse bärbuskar.

Sticklingar av diverse bärbuskar.

Såhär på vårvintern är det perfekt att planera utökningen av bärbeståndet i trädgården. Svarta vinbär är perfekt till smoothie, pannkakor och saft.  De röda är vackert till glassen samt garnering av sommarens chokladtårtor. Fjäder är också en härlig buske med många användningsområden. Du kan använda både blommorna och bären för att göra t.ex. saft. Men koka alltid bären så att det farliga ämnet, sambunigrin försvinner. Dubbelkolla även så det inte är druvfläder som du tar skott ifrån, de har röda bär. Aronia är också en trevlig buske med fina bär.

 
Det är just i denna tid du ska ta sticklingar, klipp av årsskott 15-25 cm långa från dina redan befintliga buskar. Du kan också fråga en granne eller ta en promenad till något gammal torplämning. Det är inte ovanligt att det växer förvildade buskar i närheten av någon inrasad jordkällare eller liknande. Glöm inte fråga markägaren för säkerhet skull. Skotten klipper du med en ren sekatör precis under en knopp. Fyll stora plastinnerkrukor med såjord och sätt grenarna utefter kanterna där det finns mer luft. Vill du snåla på såjorden så sätt en mindre kruka i mitten så minskar du på jordvolymen och på så sätt du kan sätta fler skott runt den innersta innerkrukan. Sedan sätter du ut krukorna utomhus där solens våren solstrålar inte torkar ut jorden snabbt. Efter någon månad börjar rötterna sakta sätta fart och  bladen börjar spira. Framåt sensommaren eller hösten kan du kolla hur rötterna mår och om du vill plantera ut de i trädgården. En del sticklingar kommer inte klara omställningen men om du tar många sticklingar så gör det ändå inget. Det viktigaste är att hålla koll så inte jorden torkar ut. Lycka till med förökningen av bärbeståndet i din trädgård.

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.