Havtornsplockning

Läckra havtornsbär!

Läckra havtornsbär!

Igår var vi hos vänner på Sätre Örtagård på Värmlandnäs för att bl.a. plocka havtorn. De har en kravgård där de bl.a. odlar havtorn och de senaste veckorna har de anordnat självplock av dessa fantastiska C-vitamin och antioxidantrika bomber. Då vi i förväg redan hade tingat ett par buskar eftersom tiden inte räckte till under veckan när självplocket anordnades fanns här nu bara några enstaka buskar med bär kvar. Det är ett tidskrävande arbete att plocka dessa bär som måste plockas varje bär för sig men efter någon timme hade jag fått ihop ett par liter i alla fall. Samtidigt satt Anton och filade på deras hemsida som behövdes uppdateras.

Havtorn förökar sig genom rotskott som kan bryta, upp till 10 meter mark innan de kommer upp och lapar sol. Detta hade hänt med den svenska sorten Julia så vi fick gräva upp några plantor eftersom deras gård nu är till salu och de vill flytta. Vi grävde upp nio plantor och fick även lite temynta med oss hem till gården. För att inte tala om de recept, tricks och information och havtorn och andra nyttoväxter vi fick med oss. Nu är havtornen planterade på gården och nu ska vi bara köpa en eller ett par hanbuskar som kan pollinera honbuskarna vi fick med oss och har vi tur kan det komma ett och annat bär redan nästa år! Av Havtornen har vi redan provat och göra dunderjuice, blandat med gårdens egna äpplen. Vilket möte! Resten av bären ligger nu i frysen och vi lär prova på att bl.a. göra havtornsmarmelad, torka och använda i mat.

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.