Vinterpyssel i stugorna

Gamla stumpar blir till nya ljus!

Gamla stumpar blir till nya ljus!

Stearinljusen brinner ned på löpande band såhär års, de ger så härligt med ljus och värme i vintermörkret! Här om dagen samlade vi alla gamla stumpar för att gjuta blockljus av det som annars bara kastas bort. Vi smälte stearinet i en gammal kaffekanna med pip, på så vis var det enkelt att skilja bort vekar och gammalt sot. Allehanda formar såsom plastglas, pantburkar och Tetrapak användes som form. Till stearinet tillsatte vi också lite bivax, det ger både god doft, fin färg och längre brinntid!

I vintertid kan det också vara skönt att ha en bra salva att smörja in torra händer och nariga läppar med. Vi testade att göra en salva på vanlig matolja och bivax. Snabbt och enkelt! Här är grundreceptet: Värm 2 dl ekologisk raps- eller olivolja i vattenbad och smält ner 15-20 gram bivax under omrörning. För att piffa upp salvan, ha i tex eterisk olja, sheasmör eller jojobaolja.

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.