Jordskeppsbyggen

Emma visar hur norrväggen på jordskeppet byggts.

Emma visar hur norrväggen på jordskeppet byggts.

Igår besökte majoriteten av föreningen Frijord Värmlands vackra skogar norr om Molkom och Forshaga. Första stoppet var I Älvsbacka där Jack stod för gästfriheten och visade hans påbörjade jordskeppsbygge. Noak och Helen kände Jack seden tidigare då han hade couchsurfat hos dem i Eskilstuna efter en spelning. Fem lager med bildbäck låg fint uppradade fyllda med jord. Jack berättade och visade hur han hade gjort och hur det skulle se ut när det var klart. Han funderade även på att använda halmbalar de sista lagren ovan jord.

Därefter tog vi små slingriga grusvägar över skogsbeklädda berg och djupa dalar där småsjöarna låg blanka likt speglar. Siktet var Hällekil i Forshaga kommun där Emma med familj bygger ett större jordskepp. När vi kom fram var hon i full färd att fylla ett par kubikmetern stort hål med sand. Gjutningen av multrummet för toaletten var i stort sett klar och nu skulle sidorna runtom fyllas med sand. Hon berättade om deras bygge, visade oss runt och fick svara på en mängd frågor från oss. Två av hennes större barn lekte bland sandhögar, stubbar och stenbumlingar medan dem minsta lekte i närheten av sin mor vid jordskeppet. Hon berättade hur bygget hade fortlöpt från första börjar och att nästa steg var att börja bygga på söderväggen. Hon berättade även om den utdragna processen med kommunen och problemen med att få alla papper godkända för byggnadslovet. Man märke ganska snabbt att Emma är en driftig kvinna och det kan nog behövas när man drar igång med ett sådant här projekt. Och det var inte det enda projektet hon var engagerad i, det var också barnklädesloppisar, bageriverksamhet, föreläsningar och bokskrivande. Det kommer säkert bli fler studiebesök framöver för att se hur jordskeppet tar form.

Följ deras intressanta bygge på Facebook!

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.