Första vårskörden

Dagens skörd

Dagens skörd

Häromdagen var det den stora nässelplockardagen på gården. Alla bunkar och skålar som fanns att tillgå blev fyllda med dessa vitaminblad. Dessa sköljdes och förvälldes i omgångar i en stor gryta med vatten. Att det just var en stor gryta var för att ifall det fortfarande fanns något sandkorn kvar skulle dessa hitta mot botten av grytan. En del av nässlorna användes direkt till en soppa på nässlor, jordärtskocka och broccoli men det mesta frös ner i väntan på passande middagar. Det nyttiga vattnet som blev kvar efter förvällningen av nässlorna har används i de såser, grytor och pastakokande påföljande dagar.

Eftersom kidsen på gården är väl små för just plockning av dessa stickande växter fick de istället plocka maskrosblommor som kokades med vatten, citron, socker och vaniljsocker till maskrossaft. Detta gick helt klart hem hos de små men inte lika populärt bland föräldragenerationen.

Men det gjorde inte så mycket för samma kväll var det dags för årets första rabarberkräm med nyskördade rabarber och i frysen fanns fortfarande ett par påsar av förra årets skörd av trädgårdshallon. Däri åkte maskrossaften för att söta till krämen utan att försämra smakupplevelsen.

De senaste dagarna har det även druckits en del örttea på gården, direkt från trädgårdslandet! Citronmynta, svartvinbärsblad, citronmeliss, hallonblad och nässelblad kokades och avnjöts för vissa av oss med lite honung. Gott och nyttigt!

Ingen kommentar hittils

Tyvärr, kommentarer är avstängda för detta inlägg.