Byteslådan

Byteslåda nr 3 då den lämnades till medlemmarna i föreningen Väse Ekologiska

Byteslåda nr 3 då den lämnades till medlemmarna i föreningen Väse Ekologiska

Byteslådan är ett initiativ taget av den ekonomiska föreningen Frijord. Tanken med denna idé är att dela med sig av det man har och samtidigt få något tillbaka.

Vi tycker detta är ett av många sätt där man kan hjälpa varandra på ett enkelt sätt utan att det ska involvera pengar. Dessutom tycker vi att detta sätt är mycket roligare än att köpa nytt!

I dessa lådor kan Du finna fröer, sticklingar, plantor, blommor, lökar, knölar eller något annat som man förknippar med odling. Det kan också finnas något som någon annan har skördat. Det går ut på att Du tar det som önskas och ger t.ex. växter som du vill dela med dig av, har för många av eller helt enkelt har tröttat på. Den självklara regeln är att man inte tar mer än man ger, om inte lådan börjar bli väldigt full. Det är också viktigt att du märker de växter och fröer som Du lämnar så att nästkommande vet vad det är och kanske även hur de ska skötas etc.

Sedan lämnar Du vidare byteslådan till någon annan som är intresserad. Det kan vara din granne, arbetskamrat, facebookvän eller varför inte fråga kassören/kassörskan om hen är intresserad! Det är bra att man inte håller på lådan mer än någon dag så att så många som möjligt kan få möjlighet att använda sig av byteslådan.

Glöm inte att jorden och växterna kan medföra sjukdomar, ogräs och ohyra som faktiskt kan göra mycket skada i din trädgård eller hem. Var noga med att titta så att du inte ser någon ohyra och det kan till och med vara bättre att skölja av jorden från rötterna för att vara riktigt säker. Vattna växterna vid behov!

När frostnätterna tar ett allt hårdare tag om landskapet är tanken att lådan ska finna sitt ursprung, frijord. Till våren skickar vi ut byteslådan igen mot nya möten.

Byteslåda nr 2 som lämnades hos Maria i Botilsäter på Värmlandsnäs

Byteslåda nr 2 som lämnades hos Maria i Botilsäter på Värmlandsnäs

Skicka gärna en hälsning eller bild till oss om ni träffat på någon av byteslådorna, vi tycker det är roligt att få veta vart de håller hus! Om du har frågor eller funderingar får Du också gärna maila Henrik eller ringa honom på 0730-55 97 57.