Mobilt hönshus

Föreningen arbetar lite smått efter principen att allt vi bygger ska vara flyttbart! Både så det kan flyttas runt på gården eller till och med mellan husen. Ett hönshus på hjul har även andra fördelar, man kan placera det vart man vill och till exempel ha sina kacklande hönor intill trädgården, huset med tillhörande hönsgård är även lätt att flytta på när man vill att hönorna ska få en ny fräsch yta att sprätta på! Dessutom kan man om kylan blir riktigt hårt köra in hela ekipaget i en ladugård eller motsvarande.

Innan vi byggde hönshuset kom vi fram till några önskemål:

  • Minst 8 vuxna höns ska få plats i huset
  • Det ska vara ordentligt isolerat för att kunna stå ute på vintern
  • Ekipaget ska vara enkelt att flytta på för 2-3 personer
  • Det ska passa bra ihop med hönsgårdsdomen som vi byggt
  • Huset ska vara billigt och byggt av återvunnet byggmaterial

På internet kunde vi finna lite inspiration från flera fina vagnar och tillsammans med våra egna önskemål så tog vagnens slutliga ritning form på en servett i en restaurang i Säffle. Nu var det bara att börja bygga!

Golv och golvreglar monterades ihop innan de bultades fast i chassit

Golv och golvreglar monterades ihop innan de bultades fast i chassit

För att hitta ett bra chassi att utgå ifrån så letade vi runt lite på olika skrotupplag, men allt som vi hittade var antingen någon som ville behålla eller något med okänd ägare. När vår före detta hyresvärd Anders fick höra om idén så fann han snabbt ut att han hade en gammal hjulaxel liggandes på en annan gård, vi följde med dit och vipps hade vi för 200kr blivit ägare till en axel med drag ihopplockat från en gammal Citroen!

Vi började samla virke. Allt panelvirke bröt vi loss från skrotade lastpallar, masonitskivor för innerväggar, tak och golv hämtades ur skräpcontainrar på Johans jobb. Överbliven isolering och takplåt fanns i garaget hos en utflyttande mormor, reglar fanns på ladugårdens loft – Vi hade allt för att sätta igång! Golvreglarna fästes upp i en masonitskiva som blev till undergolv och allt bultades sedan fast i chassit. Femtio milimeter isolering i golv och väggar fick räcka för att få tillräckligt med volym i huset.

Golvet och reglarna monterade på chassit. Facken i golvet fylldes sedan med isolering innan innergolvet monterades.

Golvet och reglarna monterade på chassit. Facken i golvet fylldes sedan med isolering innan innergolvet monterades.

För utseendet skull fick långsidorna luta några grader utåt, detta gjorde också att vi vann ytterligare lite volym på insidan. Regelverket gick fort att sätta upp och snart kunde vi börja sätta panelen på sidorna och vagnen började så sakta ta form! Ovanför luckan som skulle anslutas till hönsgården monterades ett gammalt fönster in för att kunna ge lite ventilation varma sommardagar, på insidan av karmen fäste vi kycklingnät som skydd mot rovdjur.

Henrik spikar panel återvunnen av gamla lastpallar

Henrik spikar panel återvunnen av gamla lastpallar

Väggarna och golvet isolerades innifrån och masonitskivorna sattes på plats som innerväggar. Att arbeta med glasull är alltid en plåga och något man verkligen vill undvika, men när man fått den gratis och räddat den från deponi så får man helt enkelt stå ut. Det var inte så många timmars jobb trots allt! Vi hittade några riktigt breda reglar som skulle fungera bra som takstolar till det välvda plåttaket. För att rita ut reglarnas radie användes ett långt snöre vars ena ände fästes i marken och i andra änden en i penna. Regeln lades ut på marken på ett avstånd så att snöret blev spänt när man svepte med pennan över den och radien ritades ut, snörets längt fick på så sätt bestämma takets krökning. Innertaket fästes i underkan av takstolarna och hundra milimeter isolering lades på innan takplåten skruvades fast.

Inte helt överaskande så slutade det med att vagnen blev ganska tung, är underlaget platt så kan den flyttas av två personer men tre är att föredra. Vi blev nöjda med resultat och den låga kostnaden, hönorna verkar också stortrivas i sitt nya hem! När det passar kanske den kommer få lite färg på sig också 🙂

Hedemoran verkar trivas i sitt nya hem, i dagsläget bor där 3 höns, en tupp och två kycklingar!

Hedemoran verkar trivas i sitt nya hem, i dagsläget bor där 3 höns, en tupp och två kycklingar!

Efter att hönsvagnen fått lite färg under sommarens Frijord Festival så såg den ut såhär!

Efter att hönsvagnen fått lite färg under sommarens Frijord Festival så såg den ut såhär!