Konstruera en geodetisk dome

För att testa en ny byggteknik valde vi att göra vår hönsgård som en geodetisk dome. En geodetisk dome är en kupol som byggs upp med hjälp av raka reglar som sätts samman till ett stort antal trianglar. Trianglarnas storlek och antal bestämmer domens ”frekvens”, vilket är ett mått på hur mycket konstruktionen avviker från en helt rund sfär.

Domes av olika frekvenser - 2v, 3v, 4v och 5v

Domes av olika frekvenser – 2v, 3v, 4v och 5v

Den smarta kupolkonstruktionen innebär ett antal fördelar:

  • Konstruktionen har den minsta möjliga väggarean för en given innervolym, en egenskap som ger god energieffektivitet om den används som hus
  • Konstruktionen har extremt hög hållfasthet och blir självbärande, även om trianglarnas knutpunkter inte är stela var för sig
  • Domen är snabb att montera och kan enkelt monteras isär
  • Eftersom konstruktionen saknar hörn får den utomordentligt bra luftcirkulation och akustik, något som
Domen färdig med kycklingnät monterat!

Domen färdig med kycklingnät monterat!

Vår dome är av typen 2v och designades först genom en matematisk studie där vi utgick från ekvationer av Buckminister Fuller. Analysen gjordes med hjälp av Matlab, där en kod för att beräkna balkarnas längd, vinklar, antal och konstruktionens totala materialåtgång skrevs. Programmet som hanterar domes av olika frekvens kan laddas ner här.

Till domens balkar användes slanor av asp, med en tjocklek av 20-30 mm. För att sammanfoga slanorna till trianglar användes överblivet PVC-rör som för att kunna formas hettades upp i kokande vatten. Dessa rörbitar träddes på träets ändar och förankrades med rostfri skruv. Den utstickande röränden plattades till och hål för den slutliga monteringen borrades.

Under påskens arbetshelg kunde vi hjälpas åt att sätta ihop alla delar, det var bra att vara många när trianglarna skulle sammanfogas och strukturen resas. Efter att sista skruven sats på plats blev konstruktionen enormt stabil! I skrivande stund har den stått ute året om under två år, den ser fortfarande fin ut!

Om du vill läsa mer om domes och dess mattematik, ladda ner denna PDF!

[nggalbum id=3 template=extend]