Arvsbygårdens köksträdgård skapas

Av de medlemmar som flyttade till Arvsbygården hösten 2012 hade ingen några större odlingserfarenheter. Hungern efter grödor liksom ny kunskap, tillsammans med support från fantastiska vänner med gröna fingrar och tår gjorde drömmen om en vacker köksträdgård till verklighet trotts allt. Den lilla ängen mellan gårdens huvudbostad och drängstuga verkade passa utmärkt för ändamålet och enligt hyresvärden Anders var jorden mycket fin, tydligen hade den också av tidigare familjer änvänts för grönsaksodling. Vi var ivriga att komma igång, men tjälen satt hårt i backen denna vår. Än så länge fick vi roa oss med förodling av bland annat tomater, chili, majs, squash och kål!

Att bereda marken

Lite ytterligare väntan och en gåva i form av den gröna jordfräsen ”Lawn Boy” gjorde att vi under de sista dagarna i april kunde fräsa upp det nittio kvadratmeter stora området vi bestämt oss för. Fyra liter fossilt bränsle gav ungefär tio timmars stångande med fräsen, en vacker bädd av mörk jord och en rejält överansträngd rygg, men det var det värt.

Nästa uppgift bestod i att rensa kvickrot, området var nämligen fyllt av detta ogräs som tidigare utgjort en vacker äng. Några goda vänner utan eget grönsakslande inställde sig för knäarbete och när mörkret la sig hade vi fyllt fem pallkragar med kvickrot, vi hoppades innerligt att det mesta skulle vara borta men var även lite fasansfulla över hur mycket ogräsrensning som vi kanske hade framför oss!

Att plocka kvickrot en hel dag var ingen höjdare för ryggen, men det verkar ha lönat sig såhär i efterhand.

Att plocka kvickrot en hel dag var ingen höjdare för ryggen, men det verkar ha lönat sig såhär i efterhand.

I en av ladugårdarna finns en tio år gammal ströbädd för grisar. Under halmen fann vi brunnet skit som av oss noviser såg ut som perfekt gödsel! Arbetet med att flytta tjugofem skottkärror av det tunga gödlslet till landet var svettigt, men verkar såhär i efter hand ha varit mödan värt. Vi spred ut ett lager över hela landet och körde ett snabbt varv med fräsen för att vända ner det lite. Odlingen var tänkt att ske i bäddar, så vi ville gräva ur gångar och på så sätt göra förhöjda bäddar att odla i. På de ställen där vi skulle ha växter som vi förväntade vara mer näringskrävande (squash, majs, kål t.ex.) strödde vi ett lager med Bokashi kompost innan vi la på jorden.

Hur odlingsbäddar och gångar skapades

Beredning av odlingsbäddar och utplantering av plantor!

Beredning av odlingsbäddar och utplantering av plantor!

Nu började det roliga arbetet med att verkligen skapa formen på köksträdgården, gångarna grävdes ur och odlingsbäddarna tog form på samma gång! I drängstugans bod fanns mängder med gamla skifferplattor, vilket kom att fungera som perfekta kantstenar till bäddarna. Detta var både vackert och funktionellt eftersom de höll jorden på plats och skapade större odlingsyta. Runt vissa bäddar satte vi istället kant av trä och vissa lämnade vi som de var.

Kring en bädd byggde vi glasväggar för att skapa extra skydd för våra tomat-, gurk-, chili- och paprikaplantor. Glashuset har inget tak, men för att hålla värmen lite bättre la vi in ett antal stora stenar bland plantorna. Detta var en rent experiment så vi får se vad utfallet blir senare i sommar. På en soptipp fick vi tag på mängder med träflis, vi fyllde en hel släpkärra och strödde detta i gångarna för att det skulle bli mindre lerigt, detta gjorde väldigt gott.

Misstankar mot oskyldiga rådjur

Om det skulle bli problem med rådjur bland plantagen var vi osäkra på, men på höloftet fanns vackra trästolpar och på Lurö fann vi gammalt oanvänt fårstängsel, så vi valde att sätta ett varv med nät kring det hela. Några rådjur har vi inte sett av men det verkar skydda bra mot barn på cykel åtminstonne! Det visade sig dock senare att hönsen skulle komma att vara det djur som ville åt våra grödor mest, för att hålla dessa borta satte vi fast ett lågt varv med fågelnät utefter stängslet runt hela landet. Det var en enkel lösning som hittils verkar fungera väldigt bra.

[nggalbum id=2 template=extend]